ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul scoțian a publicat o propunere de extindere permanentă a puterilor temporare de blocare a țării, inclusiv a capacității de a închide școlile și de a impune obligativitatea măștii, potrivit LifeSiteNews.

În temeiul actualelor puteri de urgență acordate actualului Partid Naționalist Scoțian (SNP), condus de prim-ministrul Nicola Sturgeon, guvernul poate promulga legi temporare care să oblige întreprinderile și unitățile de învățământ să își închidă porțile, precum și să elibereze mai devreme deținuții din închisoare, dacă miniștrii consideră că această cauză este "necesară și proporțională". 

Organele autoritare pot veni cu propuneri precum "interzicerea sau limitarea numărului de persoane la adunări, introducerea de măsuri de închidere și solicitarea de a purta acoperitoare de față" urmând să devină elemente permanente în viața publică scoțiană. 

Propunerea stabilește că miniștrilor scoțieni ar trebui să li se acorde "aceleași puteri pentru a proteja populația Scoției de orice incidență sau răspândire a infecției sau contaminării care prezintă sau ar putea prezenta un prejudiciu semnificativ pentru sănătatea umană în Scoția, nu doar COVID". 

John Swinney, viceprim-ministru al Scoției și secretar de cabinet pentru recuperarea COVID, a anunțat că unele măsuri considerate a nu mai fi necesare pentru sănătatea publică vor fi eliminate la expirarea din martie 2022, dar a insistat că altele ar trebui păstrate "atunci când există beneficii demonstrabile pentru populația Scoției".  

"Aceasta este o oportunitate de a menține schimbările care au fost salutate de oameni care acum nu vor să piardă transformările care au fost inovatoare, benefice și au crescut accesul la servicii", a adăugat Swinney. Consultarea urmează să dureze 12 săptămâni, urmând să se încheie la 9 noiembrie. 

Sub pretextul de a încerca să "protejeze Scoția împotriva viitoarelor amenințări la adresa sănătății publice", guvernul a încercat să consacre "puterea de a da instrucțiuni de închidere a unităților de învățământ", care ar permite oamenilor legii să închidă școlile "pe durata rămasă a pandemiei" și, într-adevăr, la orice dată viitoare în care menținerea lor deschisă este considerată o amenințare la adresa sănătății publice de către medicul-șef. 

"În cazul unei viitoare pandemii, natura largă a puterilor va oferi miniștrilor flexibilitatea de a lua măsurile necesare pentru a aborda circumstanțele specifice ale situației de urgență în materie de sănătate", ceea ce ar urma să "controleze transmiterea" bolilor infecțioase, se arată în documentul de consultare. 

În altă parte, consultarea solicită ca guvernului să i se acorde puteri pentru a acorda eliberarea anticipată a unor deținuți "în cazul în care se consideră că este o acțiune necesară și proporțională pentru a menține funcționarea sigură și eficientă a închisorilor și pentru a proteja sănătatea personalului din închisori și a deținuților". 

"Faptul că miniștrii SNP încearcă acum să facă multe dintre ele permanente este un semn clar că nu sunt dispuși să renunțe la controlul asupra vieții oamenilor", a declarat Murdo Fraser, purtătorul de cuvânt al conservatorilor.

"Având în vedere că marea majoritate a restricțiilor COVID au fost acum relaxate, scoțienii vor pune întrebări serioase cu privire la motivul pentru care aceste legi ar trebui să rămână în vigoare permanent. Este o cale periculoasă de urmat pentru a permite miniștrilor să implementeze puteri radicale asupra societății după bunul plac." 

Actualele puteri de urgență urmau să expire la 30 septembrie, dar partidul lui Sturgeon a reușit să impună o prelungire de șase luni cu doar câteva săptămâni înainte ca Parlamentul să se închidă pentru vacanța de vară, la sfârșitul lunii iunie. 

Swinney le-a spus inițial deputaților că va exista probabil o solicitare ulterioară de prelungire a prevederilor cu încă șase luni, prelungind puterile de urgență până în septembrie 2022, înainte de a prezenta marți propunerea de a nu limita în timp aceste prevederi. 

Fraser a remarcat că guvernul "a trecut deja pe repede înainte" cererea sa anterioară de prelungire a puterilor de urgență, "iar acum au strecurat această consultare în timp ce este încă în vacanță". 

Guvernul, a spus el, "este în mod clar dornic să evite controlul asupra planurilor sale, care ar include eliberarea anticipată a prizonierilor și controlul modului în care funcționează școlile". 

"Încă o dată, SNP ia decizii pripite cu privire la legile legate de COVID, când accentul ar trebui să fie pus pe accelerarea recuperării noastre după pandemie."