ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Humza Yousaf, musulman și descendent de imigranți pakistanezi, a fost ales luni de partidul de guvernământ din Scoția pentru a fi următorul lider al țării, scrie Fox News.

Yousaf, în vârstă de 37 de ani, născut la Glasgow, va fi confirmat în funcția de prim-ministru în timpul unei sesiuni a parlamentului scoțian care va avea loc marți la Edinburgh. El se confruntă acum cu provocarea de a unifica partidul său, Partidul Național Scoțian, și de a revigora eforturile de obținere a independenței față de Regatul Unit.

Yousaf, care în prezent este ministrul scoțian al Sănătății, a învins alți doi parlamentari scoțieni în competiția pentru înlocuirea prim-ministrului Nicola Sturgeon. Aceasta a demisionat în mod neașteptat luna trecută, după opt ani în fruntea partidului și a guvernului semiautonom al Scoției.

Membrii partidului l-au ales pe Yousaf în detrimentul ministrului scoțian de finanțe Forbes cu o diferență de 52% la 48%, după ce Ash Regan, candidatul de pe locul al treilea, a fost eliminat într-un prim vot. Prezența la vot în rândul celor 72.000 de membri a fost de 70%.

Yousaf a promis că va promova un proiect de lege controversat pentru a facilita schimbarea legală a sexului scoțienilor. Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentul scoțian, dar a fost blocat de guvernul britanic.

Alegătorii scoțieni au sprijinit rămânerea în Regatul Unit în cadrul unui referendum din 2014, care a fost prezentat ca o decizie care se ia o dată la o generație. SNP dorește un nou vot, dar Londra a refuzat să autorizeze unul, iar Curtea Supremă a Regatului Unit a decis că Scoția nu poate organiza unul fără acordul Londrei.

Yousaf a declarat că va cere guvernului conservator de la Londra autorizația de a organiza un nou referendum. Biroul prim-ministrului Rishi Sunak a declarat că răspunsul a rămas negativ.

Yousaf a mai spus că vrea să construiască o majoritate "stabilită și susținută" pentru independență. Sondajele de opinie sugerează în prezent că alegătorii scoțieni sunt împărțiți aproximativ în mod egal pe această temă.

"Pentru cei din Scoția care nu împărtășesc încă pasiunea pe care o am eu pentru independență, voi încerca să vă câștig încrederea continuând să guvernez bine", a declarat Yousaf.

Criticii spun că Yousaf, care a ocupat mai multe posturi în guvernul Sturgeon, poartă o parte din responsabilitate pentru timpii lungi de așteptare în sistemul de sănătate din Scoția, pentru problema persoanelor fără adăpost și pentru numărul mare de decese cauzate de droguri.

Sondajul independent Mark Diffley a declarat că în timp ce membrii partidului care l-au ales pe Yousaf sunt preocupați cu pasiune de independență, noul lider "va trebui acum să pivoteze într-adevăr destul de brusc spre ceea ce sunt prioritățile publice, ceea ce nu este același lucru".