ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constantin Noica, Revista Transilvania, nr. 11/1981: Constantin Barbu „-Excepțional de înzestrat pentru lucrări de erudiție și istorie literară" 
(in Constantin Noica, Introducere la miracolul eminescian, București, Editura Humanitas, 1992)
Emil Cioran: „– Constantin Barbu -  Un complice în cultul Nimicului"

Luiza Dinică: Aștept de doi ani să încheiem o carte-interviu. Mi-ai spus că-mi răspunzi când vei fi demn de o carte de răspunsuri ca să acoperi prin muncă, onoarea de a fi așezat de Noica în fruntea celor 22 de genii ale românilor. Adică după ce treci de 1000 de volume publicate. Ai depășit cifra de 1000 de volume? Cum stai cu proiectele, Cosntantin Barbu?

Constantin Barbu: Cum stau cu proiectele? Sunt în mijlocul lor, cred. Am depășit 1000 de volume. Suma se compune nu numai din cărți personale ci și din editări de manuscrise absolut fascinante. Acestea sunt importante. 
Cu Integrala Manuscriselor Cantemir am ajuns la volumul 104, 75 fiind tipărite de câțiva ani. Despre Integrală, am mai vorbit. Sunt manuscrise de la Moscova, Sankt-Petersburg, Odessa, Berlin, Dresda, Istanbul, Paris, Vatican, Harvard University Houghton Library, București etc..

Sunt multe manuscrise facsimil color inedite. Academia Romnă a publicat mai multe volume de transcrieri urmând ediția mea de facsimile. Dar până azi, Academia n-a premiat Integrala Cantemir, spre dezonoarea ei, a Academiei. Apoi, am publicat, în trei colecții, între care Monumenta Romaniae Historica (MRH) peste 300 de volume, sub cupola Academiei Tomitane, cu ajutorul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. În biblioteca Academiei Tomitane există acest veritabil Tezaur al lui Teodosie, la care vor transcrie și traduce câteva sute de ani  mai multe sute de erudiți. MRH va avea 1000 de volume, cu manuscrise adunate din 74 de biblioteci celebre, în 24 de limbi. Tot pentru biblioteca Academiei Tomitane public și Biblioteca lui Eminescu în 1250 de volume, 150 editate deja, lucrate 880 de volume.

Și încă: împreună cu Academia Tomitană și Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, refacerea Tezaurului ortodox și bizantin în colecția Monumenta Orthodoxae et Byzantinae Historica. Primele 143 de papirusuri și 100 de volume (din cele 200 de papirusuri și 1000 de volume) apar în acest octombrie.

În fine, 20 de volume din Codul invers, 31 de volume din Arhiva Eminescu (cu manuscrise noi, între care 7 manuscrise necuprinse în ediția Academiei, plus cele două Dosare de interdicție, anume Dosar de interdicție 968 / 1883 și Dosar de interdicție 645 / 1568 / 1889, redescoperite de mine în Arhivele Naționale ale României și tipărite pentru prima dată și în Arhiva Eminescu, volumul 4, Editura Revers, 2014, plus Matrikelbuch / 22 Januar 1875 privitoare la studenția lui Eminescu la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, descoperită la Universitatea din Berlin și publicată de mine pentru prima dată). Privitor la manuscrisele lui Eminescu, asta este ceea ce aștepta Noica: identificarea tuturor textelor germane din manuscrisele lui Eminescu pentru a vedea ce este original în germană. Am lucrat vreo 33 de ani, împreună cu soția mea, Angela Barbu, identificându-le pe toate. Arhiva Eminescu are 100 de volume din care Academia Germană posedă 31 de volume, iar Academia Română niciunul.



Luiza Dinică: Cărțile personale le „ascunzi" ca pe un secret frumos. De ce nu vorbești despre ele?

Constantin Barbu: Am vorbit mai demult de Marea traversare a vidului compusă din 25 de volume, care cuprind peste 100 de cărticele (sunt fragmente). Am și publicat câteva ca probă pentru mine însumi.
 
Apoi: Supracartea-fără-de-ce, în cinci volume, despre care ți-am vorbit. Acum public cărțile de poeme și poezeme scrise după toamna lui 2017.
Sunt 248 de cărți.
De tipărit, am tipărit în 2019 Divina tragedie, în trei volume:
1. Anarhie cu omul singur
2. Miezul lipsă din imperiul de hîrtie
3. Nihiliștii schimbă cartea
Divina tragedie are 1000 de poeme.
Acum au apărut Poemele Angelei, în 10 volume.
1. nebunia albastră
2. secolele treceau absurd pe lângă supraom
3. privighetoarea galbenă
4. cuburi negre de neant
5. neantul de la marginea mea
6. poezemele fiarei
7. autoportret în gol
8. versul singur trecea în vid o dată pe lângă sine
9. angela
10. theremin
 

Luiza Dinică: Știu că anul trecut, în ianuarie 2020, Poeme (traduse în franceză) din Divina tragedie au primit premiul de poezie al Academiei de Științe, Arte și Litere, din Paris. Premiul s-a decernat în Palais du Luxembourg.

Constantin Barbu: Sunt foarte bucuros de acest premiu de poezie, mai ales că L’Académie Européenne Des Sciences, des Arts et des Lettres, sub egida UNESCO, este o celebră academie franceză, cu membri din zeci de țări de pe toate continentele. Eu am fost recomandat de un important scriitor european, unul dintre cei ce recomandă oficial scriitori pentru Nobelul pentru literatură. În afară de acordarea Premiul de Poezie, am fost primit membru titular al Académie Européenne Des Sciences, des Arts et des Lettres. Sunt foarte îndatorat și mulțumesc doamnei Dr. Nicole Lemaire d’Agaggio, Secrétaire Général, domnului Prof. J.P. Connerade, Président și domnului Dmytro Tchistiak, prieten de cursă lungă. 
 

Académie Européenne Des Sciences, des Arts et des Lettres, Prix de Poésie. Palais du Luxembourg, Paris, 25. I. 2020
 
 

Înmânarea titlului de membru titular al Académie Européenne Des Sciences, des Arts et des Lettres, Paris, 24.I. 2020
Onoarea e mare. 
Mai ales că Parisul, pentru mine, e centrul lumii. Eu am fost bursier al Guvernului francez, în studenție. Am declarat acolo, la Paris, că pentru mine aceste onorări sunt „proba existenței mele". Nu voi rămâne dator.

Luiza Dinică: Știu că ești membru în mai multe academii europene, d.h.c. la o veche universitate europeană...

Constantin Barbu: Da, le mulțumesc eminenților mei prieteni din această constelație de academii, Rectoratului celebrei universități. Cred, totuși, că este mai inteligent să fiu mai modest, fiindcă onorările mă depășesc.

Luiza Dinică: Totuși, să enumerăm macar titlurile cărților de poezii pe care le tipărești în prezent.
 
Constantin Barbu: Le enumerăm:

Întâi: Biblion, care are 100 de volume de câte 33 de poeme fiecare carte.
Apoi: Autoversiunea versului în vid, 45 de volume de câte 50 de poeme fiecare carte.
Apoi: Mireasa supracerească (10 volume x 100 de poeme)
Autoversiunile (10 volume ori 100 de poeme)
Paragină-n vid (10 volume ori 100 de poeme)
Iluminările obscure (10 volume ori 100 de poeme)
În fine: Experiențele mentale, Cartea sunt eu, Nihileală cu nimbă, Schelete-n vid, Meningea cu himere (câte zece volume fiecare). Etc. Uneori, etc. e mare...

Luiza Dinică: Ai ținut conferințe în Parlamentul European de la Bruxelles despre Cantemir și despre România, veche vatră a Europei. O lungă conferință în Academia Germană intitulată Cine este Eminescu pentru Germania. Câteva cuvinte...

Constantin Barbu: Da, la Bruxelles, am vorbit despre Cantemir (când se împlineau 300 de ani de la urcarea Domnitorului pe tronul Moldovei, 1710).
Apoi despre România, veche vatră a Europei. 
În Berlin, în Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften, în 13 aprilei 2015, am ținut o lungă conferință cu titlul acesta Cine este Eminescu pentru Germania?
Atunci s-a implicat decisiv eminentul meu prieten, academicianul Günter Stock, Președintele Berlin-Brandenburgischen Akademie der Wissenschaften și Președinte ALLEA (All European Academies) să căutăm în arhivele universității Humboldt din Berlin, unde Eminescu fusese student în 1872-1875, Acte Eminescu. Așa am găsit Matricola , cu scrisul frumos al lui Eminescu: 
 

Matrikelbuch / 22 Januar 1875, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin

Acesta este un document inedit, necunoscut de nimeni până astăzi. L-am publicat în cartea Documentul din Matrikelbuch / 22 Januar 1875 privitor la Diploma lui Eminescu, student la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, facsimil color inedit, cu transcrierea oficială a HU UA, Rektor und Senat 1810-1945, Matrikelbuch des 55.-65. Rektorates der Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin, Eintrag Nr. 584. des 64. Rektorates. Pentru această lucrare, care a durat din martie 2015 până în 14 iunie 2021, mulțumesc în chip special tuturor celor care au contribuit la găsirea documentului, la transcrierea textului german, la obținerea acordului oficial de a cita sursa Matricolei lui Eminescu.

În cartea Documentul din Matrikelbuch / 22 Januar 1875 privitor la Diploma lui Eminescu, student la Facultatea de Filosofie, Königlichen Friedrich-Wilhelms-Universität zu Berlin public întreaga corespondeță.
Este un act capital pentru biografia intelectuală a lui Eminescu.
 
Un interviu realizat de jurnalista Luiza Dinică: