ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul și blogger-ul Dorin Tudoran comentează, pe blogul său, cel mai recent scandal din lumea editorială, în centrul căruia se află Editura Rao, supusă unui val de atacuri și unei campanii de boicotare. După ce Lidia Bodea, Director General al Editurii Humanitas, a anunțat că demsionează din Comitetul Director al Asociației Editorilor din România, în semn de protest față de publicarea cărții lui Dan Voiculescu. Mircea Cărtărescu a cerut celor care îl iubesc și îl urmează să nu mai dea bani pe nici o carte publicată de Editura RAO.
 
Scriitorul Dorin Tudoran consideră însă că motivul real al acestei campanii duse împotriva Editurii Rao nu ar fi publicarea cărții lui Voiculescu, ci apariția unui alt volum, care ridică vălul de pe elitele care au cântat în strună regimului Băsescu. „Nu atât publicarea cărții cu pricina îi deranjează pe unii humaniști, ci publicarea cărții, în două volume, "Împăratul cu șapcă – Regimul Traian Băsescu și elitele sale” de Radu Călin Cristea”, susține Dorin Tudoran.

Publicăm mai jos comentariul semnat de Dorin Tudoran:

„Dacă aș fi editor, nu m-aș repezi să public o carte semnată de un fost pușcăriaș, decât dacă ea ar prezenta dovezi irefutabile că împotriva autorului ei a fost comis un act de injustiție – o condamnare nejustificată.

Dacă aș fi director general al unei edituri, nu mi-aș prezenta demisia din funcția de membru al unui comitet director al unei asociații a editorilor, în semn de protest față de publicarea cărții unui fost deținut de o altă editură, fiindcă respect dreptul oricărei edituri de a publica ce găsește de cuviință.

Dacă aș fi un autor a cărui operă se află, integral, sub contract cu o editură, nu aș cere boicotarea altei edituri pe motiv că ultima a publicat o carte semnată de un fost deținut, fiindcă un autor nu poate stabili cine pe cine publică.
 
Pe de o parte, gestul dnei. Lidia Bodea, Director General al Editurii Humanitas, poartă ADN-ul gesturilor patetic-sforăitoare ale proprietarului editurii. Pe de altă parte, îndemnul de a nu mai cumpăra nu doar cartea cu pricina, ci "nicio” carte publicată de RAO ar putea avea o alta explicație.

Nu atât publicarea cărții cu pricina îi deranjează pe unii humaniști, ci publicarea cărții, în două volume, "Împăratul cu șapcă – Regimul Traian Băsescu și elitele sale” de Radu Călin Cristea. Istoria nu tocmai glorioasă a băsismului și a slugărniciei față de el trebuie uitată.

Acesta este consemnul. Acesta este boicotul. Dacă tot vorbim despre cărți și moralitate, să o facem cu toate cărțile pe masă”.


Jurnalistul și scriitorul Radu Călin Cristea a lansat zilele trecute, la Gaudeamus, cele două volume intitulate ,, Împăratul cu șapcă. Regimul Traian Băsescu și elitele sale”, o lucrare document, de peste o mie de pagini, publicată tot de Editura Rao.  „E vorba de o guvernare de tip autoritarist, un lider politic care și-a intrat imediat în postura de salvator al națiunii și care s-a comportat în permanență ca pe puntea unui vas al cărui comandant era. De aici și tipul milităros de a se exprima, de aici și dorința de a fi el cel care conduce vasul și căruia trebuie să-i aparțină puterea totală.

În privința elitelor care l-au însoțit, s-a întâmplat să fie pentru prima oară după  căderea comunismului, când un număr  consistent de intelectuali umaniști, oameni care pot fi socotiți fără nicio ezitare niște formatori de opinie, niște călăuze pentru un popor  derutat, în special tineretul, și care din păcate au eșuat în tentativa, dacă a fost vorba despre vreo tentativă, de  luminare a concetățenilor”, a declarat, la lansarea cărții, jurnalistul, potrivit DCNews.