ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În preajma Serbărilor Naționale de la Țebea, scriitorul și jurnalistul Laurian Stănchescu pornește în marșul dedicat Eroului Național Avram Iancu. Este a XI-a ediție a acestui eveniment, pe care patriotul român l-a inițiat și l-a menținut pe parcursul anilor pentru păstrarea vie a memoriei înaintașilor, relevă Ziar de Hunedoara

Marșul de 100 kilometri prin care este cinstită viața eroului Avram Iancu și lupta sa pentru libertatea românilor ardeleni va începe vineri la Deva, va continua la Vidra de Sus, în munții Apuseni, și se va încheia la Țebea, duminică, 12 septembrie.

Evenimentul va fi lansat joi, 9 septembrie, la ora 12:00, printr-o conferință de presă, susținută în fața statuii ecvestre a lui Decebal din Deva. Marșul propriu-zis va începe vineri la Casa Memorială „Avram Iancu” din Vidra de Sus (partener Primăria Avram Iancu) și se va desfășura pe următorul traseu: Monumentul Avram Iancu din Câmpeni, Abrud, Ciuruleasa, Buceș, Biserica Mihăileni (paroh: pr. Alin Perța), Zdrapți, Criscior, Monumentul Avram Iancu din Brad (partener Primăria Brad) și, în sfârșit, Țebea, unde va avea loc ceremonia de la Mormântul lui Avram Iancu (Panteonul de la Țebea).

Laurian Stănchescu este inițiatorul Legii 230/2016 prin care Avram Iancu a fost declarat erou național, dar și a altor patru legi, prin care Mihai Viteazul, Horia, Cloșca și Crișan sunt recunoșcuți drept eroi și martiri ai Neamului Românesc.