ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei (A.F.O. – A.B.V.) a organizat, duminică, 20 septembrie 2020, la Ceainăria Culturală din municipiul Buzău, evenimentul „Deșcolarizarea României sau Despre starea educației azi”, avându-l ca invitat pe scriitorul Mircea Platon, potrivit publicației Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Evenimentul a început cu lansarea cărții „Deșcolarizarea României. Scopurile, cârtițele și arhitecții reformei învățământului românesc”, lucrare prin care invitatul a făcut o radiografie a învățământului românesc din ultimii 30 de ani, pornind de la fiecare dintre proiectele de reformare prin care acesta a trecut.

„Ceea ce a făcut procesul de reforme (structurale și sistemice) ale învățământului românesc a fost, într-o țară zguduită din temelii ca România, trecută printr-un comunism atroce pentru continuitățile istorice și un post-comunism haotic și iconoclast, tocmai să ne rupă legătura cu acea sursă a proiecțiilor sociale/instituțiilor permanente care e continuitatea cunoașterii și a învățării. Ne-a tăiat cu inconștiență sau cu sadism, deci, cu perversitate, ultima șansă de a redeveni o societate normală”, a subliniat Mircea Platon.

La rândul său, președinta A.F.O. – A.B.V., av. Ana Corina Săcrieru, a vorbit despre actualitatea necesității identificării de urgență a unor soluții de oprire a procesului de prăbușire completă a educației copiilor României.

„În lipsa oricărei reacții a părinților, cu concursul totalei pasivități a profesorilor, cele mai vătămătoare experimente asupra generației tinere au fost făcute prin permanentele modificări și reforme aplicate în învățământ. Domnul Mircea Platon demonstrează în această carte caracterul perfect etapizat, planificat, așadar, premeditat, al acestor vătămări în cascadă, cu consecințe dezastruoase asupra nivelului de cultură și educație al copiilor și tinerilor. Dar mai grav decât acest caracter premeditat al distrugerii aplicate sistemului public de educație în România, prin experții care au spulberat sistemul clasic de învățământ, acela care crea elite în fiecare generație și care scotea din fiecare generație tânără și nume românești de mare onoare pe plan internațional în domeniul culturii și al științei, este pasivitatea părinților și a profesorilor în fața acestei distrugeri. Referitor la societatea românească și atitudinea ei față de învățământ, concluzia tragică este trasă de președintele Academiei Române – «se urmărește îndobitocirea tinerilor»”, a atras atenția av. Ana Corina Săcrieru.

În cuvântul rostit la finalul evenimentului, Î.P.S. Ciprian a afirmat că „este bine că mai există oameni ca d-l Mircea Platon, cu mintea lucidă și având capacitatea de a analiza critic ceea ce se întâmplă, chiar dacă aceasta este de natură să ne întristeze. Dincolo de această revoltă pe care o produce analiza d-lui Platon, este remarcabilă obiectivitatea cu care autorul a analizat ceea ce s-a întâmplat în învățământul românesc după 1990. Este adevărat că, pe măsură ce trece timpul, în orice domeniu, se simte nevoia unei reforme, însă aceea trebuie să fie una firească, pornită organic din interior, nu impusă”.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei desfășoară numeroase activități educaționale, în conformitate cu scopul statutar al acesteia de a contribui la renașterea spirituală a poporului român din Eparhie.