Instanța a decis să-i păstreze lui Vintilă Horia titlul de Cetățean de Onoare al orașului Segarcea, retras în 2016 la presiunea lui Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, decizia nefiind definitivă, a anunțat, joi, pe Facebook, Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene "Alexandru și Aristia Aman”, Dolj.
 
„Victorie pentru Vintilă Horia! Instanța a decis să-i păstreze titlul de Cetățean de Onoare al orașului Segarcea acordat postmortem de către Consiliul Local, în decembrie 2015, cu ocazia centenarului nașterii sale.
 
Titlul fusese retras în februarie 2016, la presiunea lui Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, în baza unei argumentații inexacte. Hotărârea nu este definitivă”, a scris Lucian Dindirică.
 
În decembrie 2015, Vintilă Horia a primit post mortem titlul de cetățean de onoare al orașului Segarcea.
 
Ulterior, Consiliul local a hotărât să anuleze distincția după ce, invocând legea 217/2015 și o sentință a Tribunalului Poporului din 1946, prin care Vintilă Horia a fost condamnat pentru „crime de război", Institutul Național pentru studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel" a cerut expres retragerea acestui titlu.
 
La momentul respectiv, a avut loc o dezbatere privind cazul Vintilă Horia și memoria culturală, care este disponibilă pe site-ul publicației Adevărul.

Potrivit sursei citate, poetul și prozatorul Vintilă Horia, născut Caftangioglu, a văzut lumina zilei la 18 decembrie 1915, în localitatea Segarcea, din județul Dolj. După o viață de exil, pe mai multe continente și-n mai multe limbi, dedicată creației literare și studiului literaturii ca tehnică de cunoaștere, Vintilă Horia s-a stins din viață la Madrid, pe 4 aprilie 1992, la vârsta de 77 de ani.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews