ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CĂLIN GEORGESCU LA ANCA ALEXANDRESCU: ESTE BINE SĂ FIM PREGĂTIȚI!

Corespondență din SUA de la Prof. Nicholas Dima: 

Candidați indiferent de situație!

Din iulie 1985 pana in ianuarie 1989, cand am hotarit sa revin la Vocea Americii de unde plecasem, am fost profesor la Institutul special al fortelor terestre Americane, „U.S.Army, J.F. Kennedy,” din Fort Bragg, Carolina de Nord.

Fusesem numit seful catedrei de studii Euro-Sovietice.

De la inceput mi-am dat seama insa ca ofiterii americani, majoritatea capitani si maiori pregatiti pentru pozitii internationale, nu intelegeau mentalitatea altor tari si natiuni si intampinau obstacole majore de comunicare. De fapt, comandantul scolii, colonelul Krommer, era constient de lacuna respectiva, si mi-a cerut sa pregatesc o prelegere pe aceasta tema. Sarcina s-a dovedit mult mai complexa si prelegerea intiala s-a transformat intr-un curs semestrial pe care ulterior l-am publicat sub forma de carte si mi-a devenit una din specialitati.

In esenta, oamenii intampina greutati de comunicare in toate societatile si la toate nivele, dar acestea sunt amplificate in cazul relatiilor dintre natiuni care se afla pe trepte diferite de dezvoltare, vorbesc limbi diferite si apartin altor culturi si mentalitati. Altfel, toate societatile evolueaza de la natura primara din jurul nostru la dobandirea unei culturi specifice fiecarei tari. Aceasta inseamna evolutie intelectuala si organizare sociala; evolutie stiintifica si artistica; preocupari filozofice; si in final, evolutie spirituala spre religie. In primele etape, oamenii sunt preocupati de necesitati imediate: hrana, imbracaminte si un acoperis deasupra familiei. In etapele intermediare, se organizeaza teritorial in state si isi pun probleme existentiale. In etapele avansate ajung la o intelegere globala a lumii si unii isi pun problema sensului si scopului vietii.

Pornind de la aceste premize, fiecare dintre noi va fi constient ca mesajul oral sau scris pe care il transmite va avea efectul dorit numai daca cei care il receptioneaza au un nivel similar de pregatire si au aceleasi preocupari si asteptari. Si aici voi introduce o axioma: pe unii oameni nu-i poti convinge de justetea agumentelor tale oricat de logic ai incerca sa fii; altii sunt convinsi deja si nu trebuie sa le mai demonstrezi ca ai dreptate; si o a treia categorie, persoane sceptice, realiste si mai bine educate, pot fi convinse, dar cu eforturi deosebite.

In cadrul cusurilor mele, le recomandam tinerilor ofiteri americani sa fie practici si pragmatici; sa se ocupe de carierele militare alese si sa lase preocuparile filozofice si spirituale pentru mai tarziu. Cei mai multi dintre ei urmau sa se pensioneze in jurul varstei de 45-50 de ani dupa care incepeau o noua carierea. Unii urmau sa intre in politica, dar si pentru politica trebuiau sa ramana practici si sa imbine in mod inteligent promisiunile electorale cu cinismul realitatii. Un element foarte important in acest caz pe care il recomandam era sa ramana in limitele si preocuparile oamenilor de rand pe care cautau sa si-i apropie. Si ajungem la situatia din Romania actuala.

Confratele Calin Georgescu s-a impus printr-o campanie electorala surprinzatoare; s-a ridicat pe un val puternic de nemultumiri generale a populatiei; si a ajuns un candidat redutabil la Presedintia Țării. Factorii decidenti ai viitorului, alegatorii romani, sunt insa scindati si polarizati. Unii il sprijina fara sa clipeasca si altii i se opun in mod vehement. Ce se poate constata deocamdata, este ca CG e sustinut in mod special de romanii care resping ferm regimul care abuzeaza Romania de 35 de ani. Sustinatorii acestui curent sunt categoric de partea lui, dar el trebuie sa fie atent si sa se mentina pe coama acestui val.

La polul opus se afla cei care au abuzat tara in ultimele decenii; au profitat de confuzia generala din lume; si-au insusit avutiile tarii agonisite prin munca tuturor romanilor; si acum risca sa-si piarda pozitiile, privilegiile, si poate chiar si libertatea. Aceasta categorie se exprima prin acei acoliti care le fac jocurile si prin indivizi platiti de bisnisuri internationale cu interese ascunse. Acuzatiile aduse lui CG variaza de la interpretari trunchiate ale declaratiilor sale pana la dezinformari, minciuni fara masca si insulte suburbane. Autorii acuzelor comit insă o eroare majora: Ei nu judeca argumentele avansate de Georgescu. Ei l-au condamnat deja si acum incearca sa justifice sentinta. Este exact ceea ce a facut CCR in decembrie anul trecut si acum da din colt in colt.

In aceasta situatie si in speranta ca va candida din nou la presedintie daca nu se reia Turul 2, cum ar fi cazul, Calin Georgescu trebuie sa-si mentina sprijinul primei categorii, sa fie prudent si intelegator cu cei care se opun, si in acelasi timp, sa atraga alegatorii nedecisi. Pe de alta parte, el trebue sa fie profund ancorat in realitate; un om politic ramane cu picioarele pe pamant si poate fi vizionar, dar nu visator. El face promisiuni credibile si se fereste de afirmatii interpretabile. Este adevarat ca oamenii deosebiti au preocupari diverse, dar asemenea preocupari ca fizica cuantica sau metafizia sunt pentru grupuri restranse. Un lider politic este ales pentru a rezolva probleme practice. Oamenii vor un lider realist care sa le satisfaca cel putin partial aspiratiile.

Cat despre pozitia geopolitica a Romaniei in contextul international de azi, voi preciza ca inaintea prabusirii comunismului scoala militara din Fort Bragg mi-a cerut sa prezint un studiu despre importanta strategica a Europei de Est, regiune ocupata la vremea respectiva de URSS. Din acel studiu am extras un articol intitulat „Eastern Europe: An Area in Crisis", care a aparut in 1987 in revista americana Military Intelligence.

In acel articol care e disponibil mai jos prevedeam prabusirea comunismului in decurs de numai cativa ani si sugeram ca tarile Est-Europene sa ramana o zona neutra din punct de vedere militar intre Rusia si Occident.

Aproape trei decenii mai tarziu, in 2015, renumitul om politic, istoric si analist american Henry Kissinger publica volumul World Order (Ordinea Mondiala) in care sugera ca America va trebui sa-i recunoasca Rusiei dreptul la o sfera proprie de interes geopolitic.

In aceste zile, si, probabil, pentru a evita o catastrofa mondiala cu potential nuclear, Presedintele Trump initiaza negocierile de rigoare cu Putin. Se mai mira cineva ca Georgescu s-a gandit la „regandirea” relatiilor cu Rusia?

Călin Georgescu merită pe deplin o șansă!

Și aici mă adresez direct candidatului nostru: candidați indiferent de situație!

Nicolae Dima, USA, 15 februarie 2015

Prof. Dr. Nicolae (Nicholas) Dima, fost deținut politic, a fost jurnalist la Radio "Vocea Americii" (1975-1985; 1989-2001), profesor la William Patterson College (din New Jersey), la US Army "John F. Kennedy” Special Warfare Center and School (de la Fort Bragg, Carolina de Nord), la Naval War College (din Newport, Rhode Island), la Institutul "William R. Nelson Institute” de pe lângă James Madison University (din Harrisonburg, Virginia), dar și în țări africane, în capitala Etiopiei, la St. Mary’s University College, și în Republica Djibouti, la Djibouti University. 

A predat cursuri și seminarii de specialitate în studii europene, studii socio-politice globale și comunicare internațională. Pe lângă cărțile de specialitate în aceste domenii, a elaborat manuale, paradigme și module de predare — între care  "Eastern Europe: An Area in Crisis” / "Europa de Est: o zonă în criză”, "The Soviet Political Upheaval of the 1980’s”, / "Răsturnările politice sovietice a anilor 1980” sau "Breaching Barriers of Cross Cultural Communication”/ "Spargerea barierelor comunicării interculturale” —, care au fost utilizate de universități, școli și institute americane prestigioase ca James Madison University, Boston College, University of Nebraska at Omaha, US Army’s Special Warfare Center and School, Naval War College, iar, mai recent, și de Universitatea Româno-Americană din București, unde, de altfel, a susținut cursuri de "Comunicarea interculturală”, "Afaceri globale” sau "Provocarea sustenabilității”.

A luptat in Congresul american ca nimeni altul pentru Basarabia. O carte cu documentele din Congresul american referitoare la Basarabia si efortul lui Nicholas Dima in acest sens este in pregatire. A publicat numeroase carti care se pot vedea aici, la Amazon.