ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solidari cu Oana Stănciulescu și cu libertatea de exprimare. Zeci de  jurnaliști și persoane publice au trimis sâmbătă o scrisoare deschisa adresată PNL, în care cer liberalilor să nu abdice de la principiile libertății de expresie și să o susțină în continuare pe jurnalista acuzată de "neolegionarism".

Semnatarii scrisorii consideră că atacul lansat în urmă cu doua zile împotriva Oanei Stanciulescu, desemnată de PNL ca membru în CA al TVR, este nedrept, iar urmașii Brătienilor nu trebuie să cedeze în fața unora care susțin că Oana Stănciulescu nu este eligibilă pentru CA al TVR fiindcă a omagiat memoria celor care au murit opunându-se unui regim criminal.

„Semnatarii scrisorii de protest fata de numirea Oanei Stanciulescu in CA al TVR acuza stilul acid al jurnalistului. Reamintim acestora, folosind un cliseu accesibil oricui, ca presa are rolul de „caine de paza” al democratiei. Jurnalistii resemnati, care accepta cu usurinta orice retorica de partid, nu pot pazi nimic. Pot asista sau, cel mult, constata. Pentru televiziunea nationala, un astfel de agent de presa constatator este inutil. Absenta unui jurnalist de calibrul Oanei Stanciulescu din CA al TVR a produs efecte vizibile. Inecata in datorii si gestionata telefonic de liderii politici, televiziunea nationala ar fi avut nevoie de Oana Stanciulescu si pana acum. Pentru ca, in cei peste douazeci de ani de cariera, Oana Stanciulescu ne-a demonstrat că nu poate rămâne impasibila in fata unei nedreptati. Va scrie sau va vorbi”, se arata in scrisoarea deschisa adresata PNL, comnform lumearomânească.ro

De asemenea, sustinatorii desemnarii Oanei Stanciulescu in CA al TVR cred ca „n-a existat tragedie istorica mai mare pentru Romania si poporul roman decat era neagra a comunismului impus dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si avem convingerea ca orice roman, orice om care a luptat impotriva totalitarismului comunist a procedat corect pentru tara, poporul si constiinta sa. Noi credem ca astfel de oameni merită tinuti minte. Ca uitarea lor, prin cenzura sau ignoranta, ne condamna sa nu tntelegem niciodata pretul real al libertatii noastre.”



Publicam integral scrisoarea deschisa adresata conducerii PNL si lista semnatarilor:

Doamnă Alina Gorghiu, co-președinte PNL,

Domnule Vasile Blaga, co-președinte PNL,

Stimați liberali,

Se întâmplă rar ca desemnarea unei persoane într-o funcție publică să trezească o reacție deopotrivă violentă și nejustificată. Se întâmplă rar ca, aparent în numele libertății, cenzurarea propriei conștiințe să fie preferată și recomandată de un grup de notabilități, la paravanul unei legi tendențios interpretate. Dar s-a întâmplat acum.

Acum, când Partidul Național Liberal a hotărât să desemneze ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Naționale un jurnalist profesionist și onest, nu un om de partid. Nominalizarea Oanei Stănciulescu pentru CA al TVR e un gest de normalitate și decență politică, onorabil pentru PNL, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia. Pentru că, indiferent de aceste simpatii politice, înțelegem cu toții că Televiziunea Română nu poate – și nici nu ar trebui să fie altfel! – să supraviețuiască decât prin desprinderea de interesele politice ale partidelor și asumarea principiilor fundamentale ale jurnalismului. Prezența Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație garantează un vot de conștiință în acest for și ridică standardele profesionale ale instituției naționale de presă.

Cariera Oanei Stănciulescu este cea mai potrivită scrisoare de recomandare pentru postul de membru în CA al TVR. Imparțialitatea este probată de activitatea sa jurnalistică, iar critica sa este îndreptată împotriva Puterii, oricare ar fi aceasta, așa cum logica firească a breslei impune.

Semnatarii scrisorii de protest față de numirea Oanei Stănciulescu în CA al TVR acuză stilul acid al jurnalistului. Reamintim acestora, folosind un clișeu accesibil oricui, că presa are rolul de „câine de pază” al democrației. Jurnaliștii resemnați, care acceptă cu ușurință orice retorică de partid, nu pot păzi nimic. Pot asista sau, cel mult, constata. Pentru televiziunea națională, un astfel de agent de presă constatator este inutil. Absența unui jurnalist de calibrul Oanei Stănciulescu din CA al TVR a produs efecte vizibile. Înecată în datorii și gestionată telefonic de liderii politici, televiziunea națională ar fi avut nevoie de Oana Stănciulescu și până acum. Pentru că, în cei peste douăzeci de ani de carieră, Oana Stănciulescu ne-a demonstrat că nu poate rămâne impasibilă în fața unei nedreptăți. Va scrie sau va vorbi.

Așa cum, în fața unei interpretări incorecte a Legii 217/2015, Oana Stănciulescu a vorbit deschis, respectând principiul pe care e clădită profesia de jurnalist: libertatea de exprimare.

Cei care se opun propunerii PNL pentru CA al TVR consideră că martirii închisorilor comuniste nu pot fi modele. Consideră că cei care s-au opus, cu prețul vieții, regimului totalitar comunist trebuie șterși din istorie. Consideră, poate, că ar trebui să uităm că România a avut cea mai importantă mișcare de rezistență anticomunistă a epocii. Semnatarii scrisorii nu spun, însă, un adevăr mai important decât orice lege prezentă și viitoare. Regimul comunist n-a întemnițat doar oameni, ci ne-a întemnițat și libertatea. Cu fiecare partizan ucis sau arestat, cu fiecare tortură la care era supusă Elisabeta Rizea, regimul comunist zdrobea încă puțin libertatea interioară a poporului român. Libertatea exterioară, se-nțelege, fusese de mult abolită.

Acum, semnatarii scrisorii de protest ne spun că Oana Stănciulescu nu e eligibilă pentru CA al TVR fiindcă a omagiat memoria celor care au murit opunându-se acestui regim criminal. Ne spun că Oana Stănciulescu nu are dreptul să-i recunoască drept martiri ai închisorilor pe cei care au murit refuzând stalinismul.

Noi, în schimb, credem că n-a existat tragedie istorică mai mare pentru România și poporul român decât era neagră a comunismului impus după cel de-al Doilea Război Mondial. Și avem convingerea că orice român, orice om care a luptat împotriva totalitarismului comunist a procedat corect pentru țara, poporul și conștiința sa. Noi credem că astfel de oameni merită ținuți minte. Că uitarea lor, prin cenzură sau ignoranță, ne condamnă să nu înțelegem niciodată prețul real al libertății noastre.

Iar celor care refuză să privească istoria în ochi sau care cred că împotriva totalitarismului comunist nu trebuia luptat cu toată ființa, le amintim că undeva în România, cu doar câteva zeci de ani în urmă, s-a petrecut ceea ce Alexandr Soljenițîn a numit „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”: experimentul Pitești.

Doamnă și domnule co-președinți, o familie a marcat destinul politic al României și al partidului pe care îl conduceți: familia Brătianu. Ion C. Brătianu a fost unul dintre artizanii României moderne, fiul său, Ionel, a fost cel mai important om de stat al țării noastre, iar nepotul său, Gheorghe, a murit în temnițele comuniste, alături de cei pe care acum ni se cere să-i uităm.

Rămâneți liberali, rămâneți loiali libertății de exprimare, rămâneți solidari cu Oana Stănciulescu în fața unui atac nedrept.

Răzvan Constantinescu, medic, publicist

Răzvan Zamfir, jurnalist

George Șerban, Președinte al Clubului Liberal „I. C. Brătianu -1875”, fost deputat PNL

Florin Iaru, scriitor

Marilena Rotaru, documentarist, realizator tv, publicist

Vasile Astărăstoae, profesor UMF „Gr. T. Popa” Iași

Daniel Gheorghe, deputat PNL

Iulian Capsali, publicist, regizor

Marian Munteanu, antropolog

Flori Bălănescu, istoric

Dan Tănasă, jurnalist, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa

Radu Zlati, profesor, deputat PNL

Marius Ghilezan, jurnalist

Nicolae Sirius, scriitor

Daniel Fenechiu, deputat, președinte PND

Lucian Popescu, judecător

Viorel Gaiță, jurnalist

Alexandru Petria, scriitor

George Rîpă, președintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată

Doru Braia, jurnalist

Virgil Marian Cosma, jurnalist

Lili Crăciun, jurist, scriitoare

Andreea Udrea, jurnalist

Vasile Baghiu, scriitor

Sorin Nuță, jurnalist

Anca Florea, medic, publicist

Adrian Pătrușcă, jurnalist

Marius Mitea, jurnalist, scriitor

Cătălin Pena, jurnalist

Erica Moldovan, actriță

Radu Buzăianu, jurnalist

Niu Herișanu, artist plastic, director al Editurii „ATU”

Grigore L. Culian, editor New York Magazin

Costin Neamțu, artist plastic

Lucian Popescu, consultant

Maria Constantinescu, artist plastic

George Alexander, scriitor

Silvia Radu, artist plastic

Nicoleta Pintilie, profesor

Cela Neamțu, artist plastic

Mircea Lăcătuș, artist plastic

Peter Damian Hurley, scriitor, organizator de festivaluri tradiționale

 

19 martie 2016


Solidari cu Oana Stănciulescu și cu libertatea de exprimare. Zeci de 
jurnaliști și persoane publice au trimis sâmbătă o scrisoare deschisa adresată PNL, în care cer liberalilor să nu abdice de la principiile libertății de expresie și să o susțină în continuare pe jurnalista acuzată de "neolegionarism".


Semnatarii scrisorii consideră că atacul lansat în urmă cu doua zile împotriva Oanei Stanciulescu, desemnată de PNL ca membru în CA al TVR, este nedrept.



„Semnatarii scrisorii de protest fata de numirea Oanei Stanciulescu in CA al TVR acuza stilul acid al jurnalistului. Reamintim acestora, folosind un cliseu accesibil oricui, ca presa are rolul de „caine de paza” al democratiei. Jurnalistii resemnati, care accepta cu usurinta orice retorica de partid, nu pot pazi nimic. Pot asista sau, cel mult, constata. Pentru televiziunea nationala, un astfel de agent de presa constatator este inutil. Absenta unui jurnalist de calibrul Oanei Stanciulescu din CA al TVR a produs efecte vizibile. Inecata in datorii si gestionata telefonic de liderii politici, televiziunea nationala ar fi avut nevoie de Oana Stanciulescu si pana acum. Pentru ca, in cei peste douazeci de ani de cariera, Oana Stanciulescu ne-a demonstrat că nu poate rămâne impasibila in fata unei nedreptati. Va scrie sau va vorbi”, se arata in scrisoarea deschisa adresata PNL, comnform lumearomânească.ro

De asemenea, sustinatorii desemnarii Oanei Stanciulescu in CA al TVR cred ca „n-a existat tragedie istorica mai mare pentru Romania si poporul roman decat era neagra a comunismului impus dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Si avem convingerea ca orice roman, orice om care a luptat impotriva totalitarismului comunist a procedat corect pentru tara, poporul si constiinta sa. Noi credem ca astfel de oameni merită tinuti minte. Ca uitarea lor, prin cenzura sau ignoranta, ne condamna sa nu tntelegem niciodata pretul real al libertatii noastre.”



Publicam integral scrisoarea deschisa adresata conducerii PNL si lista semnatarilor:

Doamnă Alina Gorghiu, co-președinte PNL,

Domnule Vasile Blaga, co-președinte PNL,

Stimați liberali,

Se întâmplă rar ca desemnarea unei persoane într-o funcție publică să trezească o reacție deopotrivă violentă și nejustificată. Se întâmplă rar ca, aparent în numele libertății, cenzurarea propriei conștiințe să fie preferată și recomandată de un grup de notabilități, la paravanul unei legi tendențios interpretate. Dar s-a întâmplat acum.

Acum, când Partidul Național Liberal a hotărât să desemneze ca membru în Consiliul de Administrație al Televiziunii Naționale un jurnalist profesionist și onest, nu un om de partid. Nominalizarea Oanei Stănciulescu pentru CA al TVR e un gest de normalitate și decență politică, onorabil pentru PNL, indiferent de simpatiile politice ale fiecăruia. Pentru că, indiferent de aceste simpatii politice, înțelegem cu toții că Televiziunea Română nu poate – și nici nu ar trebui să fie altfel! – să supraviețuiască decât prin desprinderea de interesele politice ale partidelor și asumarea principiilor fundamentale ale jurnalismului. Prezența Oanei Stănciulescu în Consiliul de Administrație garantează un vot de conștiință în acest for și ridică standardele profesionale ale instituției naționale de presă.

Cariera Oanei Stănciulescu este cea mai potrivită scrisoare de recomandare pentru postul de membru în CA al TVR. Imparțialitatea este probată de activitatea sa jurnalistică, iar critica sa este îndreptată împotriva Puterii, oricare ar fi aceasta, așa cum logica firească a breslei impune.

Semnatarii scrisorii de protest față de numirea Oanei Stănciulescu în CA al TVR acuză stilul acid al jurnalistului. Reamintim acestora, folosind un clișeu accesibil oricui, că presa are rolul de „câine de pază” al democrației. Jurnaliștii resemnați, care acceptă cu ușurință orice retorică de partid, nu pot păzi nimic. Pot asista sau, cel mult, constata. Pentru televiziunea națională, un astfel de agent de presă constatator este inutil. Absența unui jurnalist de calibrul Oanei Stănciulescu din CA al TVR a produs efecte vizibile. Înecată în datorii și gestionată telefonic de liderii politici, televiziunea națională ar fi avut nevoie de Oana Stănciulescu și până acum. Pentru că, în cei peste douăzeci de ani de carieră, Oana Stănciulescu ne-a demonstrat că nu poate rămâne impasibilă în fața unei nedreptăți. Va scrie sau va vorbi.

Așa cum, în fața unei interpretări incorecte a Legii 217/2015, Oana Stănciulescu a vorbit deschis, respectând principiul pe care e clădită profesia de jurnalist: libertatea de exprimare.

Cei care se opun propunerii PNL pentru CA al TVR consideră că martirii închisorilor comuniste nu pot fi modele. Consideră că cei care s-au opus, cu prețul vieții, regimului totalitar comunist trebuie șterși din istorie. Consideră, poate, că ar trebui să uităm că România a avut cea mai importantă mișcare de rezistență anticomunistă a epocii. Semnatarii scrisorii nu spun, însă, un adevăr mai important decât orice lege prezentă și viitoare. Regimul comunist n-a întemnițat doar oameni, ci ne-a întemnițat și libertatea. Cu fiecare partizan ucis sau arestat, cu fiecare tortură la care era supusă Elisabeta Rizea, regimul comunist zdrobea încă puțin libertatea interioară a poporului român. Libertatea exterioară, se-nțelege, fusese de mult abolită.

Acum, semnatarii scrisorii de protest ne spun că Oana Stănciulescu nu e eligibilă pentru CA al TVR fiindcă a omagiat memoria celor care au murit opunându-se acestui regim criminal. Ne spun că Oana Stănciulescu nu are dreptul să-i recunoască drept martiri ai închisorilor pe cei care au murit refuzând stalinismul.

Noi, în schimb, credem că n-a existat tragedie istorică mai mare pentru România și poporul român decât era neagră a comunismului impus după cel de-al Doilea Război Mondial. Și avem convingerea că orice român, orice om care a luptat împotriva totalitarismului comunist a procedat corect pentru țara, poporul și conștiința sa. Noi credem că astfel de oameni merită ținuți minte. Că uitarea lor, prin cenzură sau ignoranță, ne condamnă să nu înțelegem niciodată prețul real al libertății noastre.

Iar celor care refuză să privească istoria în ochi sau care cred că împotriva totalitarismului comunist nu trebuia luptat cu toată ființa, le amintim că undeva în România, cu doar câteva zeci de ani în urmă, s-a petrecut ceea ce Alexandr Soljenițîn a numit „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”: experimentul Pitești.

Doamnă și domnule co-președinți, o familie a marcat destinul politic al României și al partidului pe care îl conduceți: familia Brătianu. Ion C. Brătianu a fost unul dintre artizanii României moderne, fiul său, Ionel, a fost cel mai important om de stat al țării noastre, iar nepotul său, Gheorghe, a murit în temnițele comuniste, alături de cei pe care acum ni se cere să-i uităm.

Rămâneți liberali, rămâneți loiali libertății de exprimare, rămâneți solidari cu Oana Stănciulescu în fața unui atac nedrept.

Răzvan Constantinescu, medic, publicist

Răzvan Zamfir, jurnalist

George Șerban, Președinte al Clubului Liberal „I. C. Brătianu -1875”, fost deputat PNL

Florin Iaru, scriitor

Marilena Rotaru, documentarist, realizator tv, publicist

Vasile Astărăstoae, profesor UMF „Gr. T. Popa” Iași

Daniel Gheorghe, deputat PNL

Iulian Capsali, publicist, regizor

Marian Munteanu, antropolog

Flori Bălănescu, istoric

Dan Tănasă, jurnalist, președintele Asociației Civice pentru Demnitate în Europa

Radu Zlati, profesor, deputat PNL

Marius Ghilezan, jurnalist

Nicolae Sirius, scriitor

Daniel Fenechiu, deputat, președinte PND

Lucian Popescu, judecător

Viorel Gaiță, jurnalist

Alexandru Petria, scriitor

George Rîpă, președintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată

Doru Braia, jurnalist

Virgil Marian Cosma, jurnalist

Lili Crăciun, jurist, scriitoare

Andreea Udrea, jurnalist

Vasile Baghiu, scriitor

Sorin Nuță, jurnalist

Anca Florea, medic, publicist

Adrian Pătrușcă, jurnalist

Marius Mitea, jurnalist, scriitor

Cătălin Pena, jurnalist

Erica Moldovan, actriță

Radu Buzăianu, jurnalist

Niu Herișanu, artist plastic, director al Editurii „ATU”

Grigore L. Culian, editor New York Magazin

Costin Neamțu, artist plastic

Lucian Popescu, consultant

Maria Constantinescu, artist plastic

George Alexander, scriitor

Silvia Radu, artist plastic

Nicoleta Pintilie, profesor

Cela Neamțu, artist plastic

Mircea Lăcătuș, artist plastic

Peter Damian Hurley, scriitor, organizator de festivaluri tradiționale

 

19 martie 2016