ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


VIDEO INTEGRAL DE LA VASLUI:

VIDEO CONCERT TRONOS via Facebook

Sărut mâna, Părinte Arhidiacon!

Sunt acel vasluian, căruia i-ați răspuns... cândva... cu atâta amabilitate, după miezul nopții, ascultându-i povestea ”genezei” colindului ”Slavă Pruncului Divin”, ajuns ”Iisus, bine-ai venit!”, care a fost interpretat de o măicuță a mănăstirii Durău.

Acum doresc să vă mulțumesc mult pentru spectacolul din Centrul Civic al Vasluiului. Pentru noi, cei mai... de la litera ”V”, ne este mai rar să primim o astfel de binecuvântare. Vă mulțumesc atât dumneavoastră cât și componenților corului pentru tot efortul deplasării. Dimineață, la Sfânta Liturghie, apoi... ”îmbarcarea” și deplasarea rapidă, asemeni unei misiuni de grad zero, nu-i simplu.

Eram spectator și am citit pe chipul dumneavoastră, dar și pe al multora dintre componenții corului, o bucurie reală, parcă și chiar un pic de mirare că... iată, într-o lume din ce în ce mai ”progresistă”, o urbe este în stare să vă savureze cu pace, în aplauze, la picioarele unui brav înaintaș, piese din repertoriul bisericesc sau patriotice. Cu sinceritate vă spun, a fost o seară magnifică. Cineva cu care am discutat astăzi, m-a făcut însă să am totuși... un regret. Anume... of... ați fi meritat să admirați o piață civică, în care să se fi stins și luminile, iar spectatorii să fi avut fiecare în mâini câte o căndeluță roșie, aprinsă. Dar.... poate la anul, dacă Dumnezeu, Maica Domnului, Sf. Ap. Andrei, și toți Sfinții vor ocroti România.

După spectacol, știu, ați răspuns cu mare amabilitate doritorilor să se fotografieze. Am privit și... am amânat pentru anul viitor.

Am vrut să vă scriu pe messengerul acelui cont de Facebook, pe care scrisesem atunci, dar văd că este blocat. În fine, sper că mesajul acesta va fi citit, având (categoric) foarte multe sosite.

Vă mulțumesc pentru că ne-ați onorat spectacolul și ne-ați înmulțit bucuria!

Dumnezeu să vă ocrotească în toate și peste tot, să aduceți cel puțin aceeași bucurie, lumină spirituală (pe cale ”acustică”, dar... nu numai...), mesaje de unitate națională!

Cu deosebită stimă,

Bordeianu Tudorel


Festivalul „Gheorghe Cucu” s-a mutat în acest an din localitatea natală a compozitorului – satul Puiești – în Centrul civic al municipiului Vaslui și a devenit un eveniment de amploare cu invitați de renume. Acest lucru a fost posibil prin implicarea Episcopiei Hușilor, alături de Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Puiești.

Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” a avut loc duminică seara de la ora 19:00. A fost transmis integral pe pagina de Facebook a Episcopiei.

Pe parcursul a mai bine de trei ore, în fața unui public numeros, au susținut recitaluri: Corala „Fantasia” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, Corul „Dignus Est” al Episcopiei Hușilor, Formația corală „Doinița” din Republica Moldova, Formația de muzică veche „Anton Pann” și Grupul psaltic „Tronos” al Patriarhiei Române.

Au fost intonate piese religioase, folclorice și patriotice, multe dintre ele compoziții semnate de Gheorghe Cucu.

„Entuziasmul publicului și calitatea invitaților, alături de organizarea de excepție, fac ca evenimentul din acest an să devină standardul după care vor fi organizate și edițiile viitoare, ce se doresc a fi de anvergură internațională”, anunță Episcopia Hușilor.

În deschiderea festivalului, PS Ignatie și-a exprimat speranța că acest eveniment „va mai risipi din «cacofonia» lumii de astăzi și va fi ca harfa lui David”.

Compozitorul Gheorghe Cucu s-a născut în data de 11 februarie 1882 în satul Puiești. Prin folosirea creatoare a cântecului popular în lucrările sale corale, a contribuit la dezvoltarea școlii muzicale naționale românești.

A fost profesor la Academia de Muzică Religioasă și la Seminarul „Nifon” din București, a armonizat colinde și a scris muzică bisericească. În tinerețe, a fost dascăl la Biserica „Domnească” din Bârlad.

În data de 24 august 2021 s-au împlinit 89 de ani de la plecarea la cele veșnice a compozitorului Gheorghe Cucu.

Mulțumim, Grupului Psaltic Tronos și șoferilor care au vegheat cu grija! 

Via Părintele Arhidiacon Mihail Bucă

În seara zilei de duminică, 22 august 2021, la Vaslui, a avut loc Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”. Episcopia Hușilor, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Puiești, au fost organizatorii acestui eveniment de excepție, aflat la prima ediție în municipiul Vaslui.

Detalii și Video de la Episcopia Hușilor