ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Toamna începe cu proteste masive în Capitală. Sindicaliștii Cartel Alfa au anunțat că vor ieși în stradă dacă cererile lor nu vor fi ascultate și îndeplinite. Sindicaliștii cer guvernului să renunțe la legea care trece taxarea integrală a veniturilor la angajat și cer modificarea legii dialogului social. De asemenea, oamenii acuză că salariile le-au fost înghețate încă din 2009, iar guvernanții le mai acordă măriri doar în perioada alegerilor, informează B1.ro

”Motivele mitingului sunt - un experiment originar care se încearcă în România. Mă refer pe de o parte la transferul taxelor sociale de la angajator la angajat, care, pe de o parte, anulează pentru sectorul bugetar creșterile salariale prevăzute de la 1 ianuarie 2018, nu pe brut ci pe net, practic salariatul nu va vedea creșterea normală de salariu, pe de altă parte, transformă toți ceilalți salariați din sectorul economic într-o nouă formă de sclavagism. Pentru că, practic, acest tip de transfer de taxe sociale, care contravin multitudinilor de acte normative europene sau internaționale ratificate de statul român, nu fac decât să penalizeze efortul salariatului și practic să deresponsabilizeze în totalitate angajatorii de orice răspundere socială în raport cu salariatul”, a declarat Bogdan Hosu, lider Cartel Alfa.

Nici sindicaliștii din poliție nu sunt mulțumiți cu noile modificări din sistemul financiar, întrucât, susțin ei, salariile lor vor ajunge la nivelul celor din 2009.

Pe lângă anularea trecerii taxelor sociale de la angajator la angajat, sindicaliștii mai cer și modificarea legii dialogului social. Legea le a restrâns drepturile la negociere colectivă și a condus la accentuarea inegalităților sociale din România, în timp ce numărul salariilor minime pe economie a crescut de la 8% în 2011 la 30% anul acesta.