ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfânta Mănăstire Putna, ctitorie voievodală ștefaniană, marchează în 15 august împlinirea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, petrecute în 1871, pe vremea când întreaga Bucovină se afla sub jugul stăpânirii austro-ungare. Printre multe alte evenimente sărbătorești, anul acesta se va premia un concurs adresat studenților (cu secțiunile: creație literară, discursuri, creație plastică și creație video), iar studenții vor dărui o candelă de argint care să stea de veghe la mormântul lui Ștefan cel Mare și să amintească viitorimii de „Serbarea Putna 150”. În acest sens, redăm mai jos două comunicate, primite unul din partea comitetului organizator al studenților, și al doilea, din partea Mănăstirii.

1.Apel pentru confecționarea candelei de argint ce va fi dăruită de studenți pentru mormântul lui Ștefan cel Mare 

 
În 1871, studenții români au organizat „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, în 15 și 16 august, la Mănăstirea Putna. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care, la maturitate, au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și a unirii teritoriale a românilor.

Darul studenților pentru mormântul lui Ștefan cel Mare a fost o urnă de argint maiestuoasă (înălțime 55 cm, diametru 28 cm, greutate 7 kg), păstrată astăzi în Muzeul mănăstirii, pe care se află înscrise cuvintele dedicatorii: „EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,/ APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,/ SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII./ JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ/ MDCCLXX”.

La 150 de ani de la acest eveniment, participăm la serbarea aniversară intitulată „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” și la Congresul studențesc aniversar, dorind, pe de o parte să îi cinstim pe organizatorii și participanții din 1871, iar pe de altă parte să reflectăm asupra aportului nostru la idealul continuu al unității națiunii române.

Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și ca semn al prețuirii pentru modelul pe care Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului va fi o candelă de argint în forma urnei de la 1871.

Facem apel către studenții românii de la universitățile din țară și din străinătate să contribuie financiar la realizarea acestui dar, care va depus pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 15 august 2021. 

Mesajul care va fi inscripționat pe candelă este: 

EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,
APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,
SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII,
MARELUI ROMÂN,
SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE.
JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ
MMXXI

SERBAREA DE LA PUTNA – 150.
CONTINUITATEA UNUI IDEAL

Candela va avea înălțimea de 40 cm și va fi lucrată în argint, în tehnica filigran, de către artistul Bogdan Popa, sculptor bijutier.

Studenții, dar și ceilalți români din țară și din afara granițelor țării, care doresc să susțină realizarea candelei sunt rugați să facă donațiile lor în contul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), cu mențiunea „Serbare Putna 150”:

IBAN: RO61BRDE240SV95235282400
BRD – sucursala Iași
 
Urmând practica de la 1871, când donatorii pentru urnă și pentru organizarea serbării au apărut în listele de subscripție publicate în ziarele vremii, donatorii pentru candelă vor fi înscriși în lista de donații care va însoți candela la dăruirea ei și, de asemenea, pe site-ul serbării.

Studenții care doresc să participe la Serbarea din acest an, sunt rugați să se înscrie prin intermediul formularului online, disponibil pe site-ul SerbarePutna150.ro.

Pentru mai multe detalii, poate fi contactat Emanuel Buta, care asigură secretariatul Congresului studențesc și al participării studenților la Serbarea 150: emanuel.buta@yahoo.ro.

În imagine este urna de argint depusă de studenții români de la Viena, organizatori ai Serbării de la Putna din 1871



2. Concursuri despre idealurile generației de azi

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și de la „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, evenimente organizate în zilele de 15 și 16 august 1871, de către Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, A.D. Xenopol, Ciprian Porumbescu și alți tineri din generația lor.

În acest context, Comitetul de inițiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani:
  • Concurs de creație literară (poezie, proză scurtă, eseu)
  • Concurs de discursuri
  • Concurs de creație plastică
  • Concurs de creație video

Premiile vor consta în cununa de lauri a Serbării, medalie și diplomă, cărți, suma de 2000 / 3000 RON, precum și expunerea sau publicarea lucrărilor câștigătoare în revistele dedicate Serbării, în expoziții temporare și pe site-ul Serbării. Cel mai bun discurs va fi rostit pe scenă, la Mănăstirea Putna, în data de 15 august 2021. 

„Avem convingerea că, prin intermediul acestor concursuri, vor fi aduse la lumină năzuințele unor tineri din generația noastră, ale căror preocupări privesc și direcția în care ne îndreptăm ca popor. Prezența uneori exagerată și superficială în mediul online, receptarea nenumăratelor informații disparate ce ne asaltează viața și dezbinarea ce pare că își face loc tot mai mult în lumea întreagă ne pot face să considerăm discuțiile despre idealuri ca fiind derizorii. Credem însă că tocmai într-un astfel de context este necesar să discutăm mai mult despre noi, despre năzuințele noastre, despre felul concret în care am putea să le implementăm pentru ca, având chiar și opinii diferite, să ne simțim uniți sufletește și să vâslim în aceeași direcție, spre «tărâmul făgăduinței» poporului nostru”, a transmis Emanuel Buta, secretarul Comitetului de inițiativă al Serbării de la Putna din anul 2021

Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor a fost 15 iulie 2021, la adresa de email: concurs@serbareputna150.ro   

Mai multe detalii despre concursuri pot fi găsite pe site-ul: SerbarePutna150.ro

***

În 15 august 2021, se împlinesc 150 de la marea „Serbare de la Putna”, manifestare determinantă pentru definirea identității românești în istorie. Inițiată și marcată, între alții, de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Iraclie Porumbescu și Ciprian Porumbescu, la care s-au asociat tinerii români de pretutindeni, „Serbarea de la Putna” a însemnat, cu precădere, definirea idealului unității naționale, realizate câteva decenii mai târziu.

La 150 de ani la acest eveniment, într-o altă epocă, este nevoie să reafirmăm și să găsim modul potrivit de împlinire a idealului unității românilor, al regăsirii unității într-o lume și într-o istorie în reașezare.

La Mănăstirea Putna, un comitet de inițiativă, alcătuit din reprezentanți ai asociațiilor tinerimii române, ai mediului cultural și spiritual românesc, a gândit „Serbarea de la Putna – 2021” în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume.

Pusă sub autoritatea culturală a Academiei Române și a Patriarhiei Române, „Serbarea de la Putna – 2021” își propune să fie un moment decisiv în scopul afirmării și consolidării unității românilor din țară și din afara granițelor și pentru întărirea legăturilor frățești, a comuniunii de iubire și „a împreună lucrării” spre binele comun al poporului român.