ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urmă cu 414 ani, la 3 august 1601, Mihai Viteazul repurta ultima sa victorie în luptă, cu numai câteva zile înainte de a fi ucis mișelește lângă Turda.

Se întâmpla la Guruslău, în Sălaj, unde armata coordonată de Mihai Viteazul, în alianță cu generalul Giorgio Basta, s-a întâlnit cu oastea lui Sigismund Báthory, cu scopul de a-l învinge pe acesta din urmă pentru a-l înlătura de pe tronul Transilvaniei, în ideea de a reintegra principatul în frontul antiotoman iniţiat de împăratul german Rudolf al II-lea.

Deși armata coordonată de voievodul român număra, în total, 20.000 de oameni, în timp ce oastea lui Báthory era formată din 40.000 de soldați, Mihai Viteazul a reușit să compenseze inferioritatea numerică prin strategie militară. Profitând de reglajul deficitar al bătăii tunurilor, oştenii lui Mihai şi ai lui Giorgio Basta au prins în încercuire oastea inamică, forțându-l pe Báthory să se declare învins, scrie Vocea Transilvaniei.

Monumentul de la Guruslău, demolat în 1940 de autoritățile maghiare

În amintirea acelei victorii, pe dealul din apropierea locului bătăliei, a fost ridicat, în 1926, un monument înalt de 10 metri, demolat, însă, în 1940, de autoritățile maghiare instalate în Transilvania de Nord în urma Diktatului de la Viena.

La începutul anilor 70, autoritățile comuniste au decis construirea unui nou monument, de a cărui concepție și realizare s-a ocupat sculptorul Victor Gaga, originar din Sălaj. 

Împlinirea a 414 ani de la Bătălia de la Gurslău va fi marcată duminică, 2 august, printr-o serbare câmpenească, ce se va desfășura lascena amenajată la baza dealului pe care este amplasat monumentul. Serbarea este organizată de Primăria comunei Hereclean, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Fundația „Mihai Viteazul” Guruslău.