ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marți, 30 aprilie, a fost ultima zi pentru indicele Robor în calculul creditelor cu dobânzi variabile, conform reglementărilor OUG 19/2019, care a modificat OUG 114/2018, zisă și a lăcomiei. 


Banca Națională a României va publica joi, 2 mai, noul indice de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor, iar primul indice se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din T4/2018. Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC) reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR în secțiunea Info financiar.

După această dată, BNR va publica indicele zilnic și, la sfârșitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referință pentru creditele consumatorilor, la adresa mai sus menționată.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei, astfel că este un indicator al pieței monetare, iar din anul 2010 a fost stabilit de Guvern drept referința în funcție de care să fie stabilite ratele creditelor. Acest indice urmează să se schimbe în calculul ratelor pentru creditele noi. Pentru creditele în lei în derulare se menține Robor.

Guvernul, prin OUG 19/2019, susține că ratele dobânzilor la creditele în lei vor fi mai mici odată cu introducere noului indice.