ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recenta avalanșă de teste de rachete efectuate de Coreea de Nord a fost concepută pentru simularea unui atac al Coreei de Sud  cu arme nucleare tactice, ca răspuns la exercițiile navale pe scară largă ale forțelor sud-coreene și americane, a declarat luni agenția de știri de stat KCNA, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice duminică dimineața devreme, au declarat oficialii de la Seul și Tokyo, aceasta fiind cea de-a șaptea lansare de acest fel din 25 septembrie.

Liderul Kim Jong Un a condus exerciții ale unităților tactice nucleare în ultimele două săptămâni, implicând rachete balistice cu focoase nucleare simulate, a relatat KCNA, spunând că acestea au fost menite să transmită un mesaj puternic de descurajare a războiului.

Testele au simulat lovirea facilităților de comandă militară, a porturilor principale și a aeroporturilor din Sud, a adăugat KCNA.

„Eficacitatea și capacitatea practică de luptă a forței noastre nucleare  au fost pe deplin demonstrate, deoarece aceasta este complet pregătită să lovească și să distrugă ținte în orice moment, din orice locație", a declarat KCNA.

„Chiar dacă inamicul continuă să vorbească despre dialog și negocieri, noi nu avem nimic de discutat și nici nu simțim nevoia de a face acest lucru", a declarat Kim, citat de KCNA.
 
 
KCNA a declarat că Partidul Muncitorilor din Coreea de Nord a decis să efectueze exercițiile ca răspuns inevitabil la o mobilizare pe scară largă a forțelor navale americane și sud-coreene, inclusiv un portavion și un submarin cu propulsie nucleară.
 
 
„Actele constante, intenționate și iresponsabile ale SUA și ale regimului sud-coreean de escaladare a tensiunii nu vor face decât să invite la o reacție mai mare din partea noastră, iar noi urmărim întotdeauna și cu strictețe situația de criză", a declarat KCNA.

Mai jos  este o cronologie a evenimentelor majore care, potrivit Kiodo News, sunt legate de lansările de rachete nord-coreene de la sfârșitul lunii septembrie.

23 septembrie 2022 - Portavionul american cu propulsie nucleară Ronald Reagan intră în portul din Busan, Coreea de Sud.

25 septembrie - Coreea de Nord lansează o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune spre Marea Japoniei, presa oficială a țării afirmând, câteva săptămâni mai târziu, că aceasta a fost lansată „sub simularea încărcării unor focoase nucleare tactice într-un siloz aflat sub un rezervor".

26 septembrie - Statele Unite și Coreea de Sud încep un exercițiu comun de patru zile în Marea Japoniei.

28 septembrie - Coreea de Nord lansează două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

29 sept. 29 - Coreea de Nord lansează două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în timp ce vicepreședintele american Kamala Harris vizitează Coreea de Sud.

30 septembrie - Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia organizează exerciții anti-submarin în Marea Japoniei.

1 octombrie - Coreea de Nord lansează două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

4 octombrie - Pyongyang lansează o rachetă balistică deasupra arhipelagului japonez pentru prima dată în ultimii cinci ani, proiectilul parcurgând cea mai mare distanță parcursă vreodată de o rachetă lansată de această țară. Presa de stat nord-coreeană afirmă ulterior că a fost vorba de o „rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune sol-sol de tip nou".

6 octombrie - Coreea de Nord lansează două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, presa oficială afirmând mai târziu că au fost implicate „lansatoare multiple de rachete de dimensiuni foarte mari".

7-8 octombrie - Statele Unite și Coreea de Sud desfășoară un exercițiu naval comun în Marea Japoniei.

9 octombrie - Coreea de Nord lansează două rachete balistice cu rază scurtă de acțiune la primele ore ale dimineții, iar presa oficială a declarat ulterior că acestea au implicat din nou „lansatoare multiple de rachete de dimensiuni foarte mari".