ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România și alți 19 membri ai Uniunii Europene, printre care Germania, Cehia, Franța și Austria, au ajuns astăzi la un acord politic cu privire la înființarea unui Parchet European, instituție care, odată instituită, va putea cerceta și urmări în justiție cazurile cu caracter penal care aduc prejudicii bugetului UE, precum actele de corupție sau fraudă cu fonduri UE, sau cazurile de fraudă transfrontalieră în materie de TVA.

Parchetul European va putea investiga infracțiunile care vizează bugetul UE, cu un prejudiciu de peste 10.000 euro, precum și cele de fraudă transfrontalieră în materie de TVA în valoare de peste 10 milioane euro, scrie Profit.ro

"Acesta va avea posibilitatea de a acționa rapid fără ca intervenția sa să fie îngrădită de granițele dintre statele membre și fără să trebuiască să recurgă la proceduri de cooperare judiciară îndelungate. Parchetul va intenta acțiuni împotriva persoanelor găsite vinovate direct în fața instanțelor naționale. Intervenția sa ar urma să ofere mai multe șanse de reușită acțiunilor de urmărire penale și de recuperare a sumele fraudate”, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Țările care au pus bazele noii structuri sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia.