ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul plastic Michael Leunig a fost înlăturat din postul său principal de la ziarul The Age, după ce o caricatură care compara rezistența împotriva vaccinurilor obligatorii Covid cu lupta pentru democrație din PiațaTiananmen a fost cenzurată, relata dailymail acum un an, la finalul lui octombrie 2021. A avut dreptate?

„Se pare că nu mai sunt în contact cu cititorii”, a declarat Leunig pentru The Australian's Media Diary, în legătură cu demiterea legată de  caricatura de pe pagina editorială în edițiile de luni ale publicației cu sediul la Melbourne.

Caricatura lui Leunig, care nu a apărut niciodată în ziar, prezenta una dintre figurile sale fragile, cu nasul mare, care se confruntă cu silueta unui tanc cu o seringă în locul turelei.  În colțul din stânga sus, autorul de 76 de ani a copiat imaginea iconică "Tank Man", care prezintă un demonstrant din Beijing care stă în calea unei coloane de tancuri în 1989.  El a postat desenul pe pagina sa de Instagram la sfârșitul lunii septembrie cu cuvântul 'mandat', după ce a fost respins pentru publicare de editorul The Age, Gay Alcorn. 
 
 
Leunig a confirmat pentru The Australian că a fost îndepărtat de pe locul de pe pagina editorială, ziarul precizând că „testează noi caricaturiști' pe acea pagină.  „Dacă ceea ce spune Gay este adevărat, nu prea îmi doresc să lucrez pentru genul de cititori care sunt atât de cenzurați', a declarat Leunig. 

„Se pare că la The Age, în special, nu te poți apropia de povestea Covid decât într-un mod care să susțină modul în care guvernul victorian o gestionează. Iar dacă nu ești pro, este un motiv suficient pentru a fi anulat."

Leunig a dezvăluit că alte 12 dintre caricaturile sale, tot despre vaccinuri și despre guvernul victorian, au fost cenzurate de ziar în acest an. El a spus că modul în care a fost informat că caricaturile sale editoriale nu mai sunt dorite de The Age a fost „destul de direct [și] nepoliticos".
 
O altă caricatură pe tema Dictaturii Covid ridiculizează sloganul „Ascultă de experți” printr-o „descoperire științifică epocală” care te poate salva, în egală măsură: o potcoavă, un trifoi cu patru foi, o lăbuță de iepure

„Nu respingerea este cea care mă deranjează. Este wokeismul și lipsa de umor, care par lipsite de curaj, de spirit bun sau de imaginație creativă”, a spus el.

Doamna Alcorn a declarat pentru Diary că nu a fost „surprinsă” că Leunig era supărată. 

„Nu ne deranjează ca caricaturiștii să îi provoace pe cititori. Încurajăm diversitatea de gândire, dar am avut o îngrijorare în legătură cu caricaturile percepute ca fiind anti-vaccinare”, a spus ea. 

Ea a precizat că caricatura „lifestyle” a lui Leunig va continua în secțiunea Spectrum din ediția de sâmbătă a ziarului. După ce Leunig a postat caricatura pe Instagram în septembrie, unii fani l-au lăudat pentru că a fost „la obiect, ca întotdeauna”, în timp ce alții au fost îngroziți și au spus că scenariile sunt incomparabile.

„Cu adevărat insultător pentru oamenii din întreaga lume care trăiesc de fapt sub dictaturi și pentru victimele masacrului din Piața Tiananmen. Nici măcar pe departe comparabile. Rușinos”,  a scris o femeie.

„Prostii. Noi nu trăim sub un regim comunist. Nu avem absolut niciun drept să ne comparăm cu oameni care trăiesc sub o dictatură brutală”, a adăugat o altă persoană.

Altcineva a spus: „Îi comparați pe instigatorii leneși, oportuniști și de dreapta cu studenții curajoși care demonstrează pentru o mai mare responsabilitate, libertate de presă, libertate de exprimare și democrație într-un stat cu un singur partid.”

„Vă bateți joc de acele suflete tinere și vibrante care au pierit în Piața Tiananmen... Sunteți îmbibat de frică și asta pute". Cu toate acestea, cei care luptă împotriva vaccinării l-au lăudat pe caricaturist pentru comentariul său politic.

„Genial și îți mulțumesc pentru că îți folosești arta pentru a aduce discuția pentru cei care nu pot vorbi și se simt singuri. Care se simt neputincioși și intimidați de guvern, mass-media, locurile de muncă și prieteni', a scris un bărbat.

„Această imagine este totul. Cei nevaccinați stau curajos și sfidător împotriva tiraniei guvernului și a mandatelor comuniste”, a afirmat senzațional un altul.

Masacrul din Piața Tiananmen a avut loc după săptămâni de proteste conduse de studenți care au cerut democrație, libertate de exprimare și presă liberă în China comunistă în 1989, dar demonstrația s-a oprit brusc când a sosit armata pe 4 iunie. Mii de demonstranți pro-democrație au fost măcelăriți de trupele chineze. 

Vaccinarea obligatorie a fost o sursă continuă de supărare în Victoria, declanșând proteste uneori violente în centrul orașului Melbourne la sfârșitul lunii septembrie.  Lucrătorii din numeroase sectoare, inclusiv sănătate, învățământ superior, servicii de urgență, transport, minerit și imobiliare, au fost supuși unor termene limită până la care trebuie să prezinte angajatorului dovada vaccinării.