ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege care pedepsește incitarea la ură, discriminare sau violență împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, informează EVZ.ro

Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis și nu există motive pentru care acesta nu ar promulga-o, având în vedere desele sale luări de poziție în favoarea egalității de gen, împotriva antisemitismului și a discriminării minorităților agreate de el (naționale sau sexuale). Probabil nu și împotriva discriminării tradiționaliștilor, pe care el însuși i-a numit „fanatici”, felicitându-i pe cei care „i-au tratat cu flit”. Nu-i frumos să discriminezi atât timp cât „țintele” sunt din tabăra progresistă, dar în rest e chiar de dorit s-o faci, este mentalitatea pe care pare că o afișează Iohannis. Și nu numai el.

Astăzi, 30 iunie 2021, 293 de deputați au votat „pentru” adoptarea respectivului proiect de lege. Concret, inițiativa legislativă aduce modificări Codului Penal, în sensul că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA ori pentru alte criterii de același fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. (notăm că se au în vedere doar SIDA și bolile necontagioase, deci această lege nu-i apără pe românii discriminați pe motiv de Covid - real sau imaginar, n.r.)

Acest amendament a fost propus de Ministerul Justiției (condus de Stelian Ion de la USR) și pretinde că răspunde criticilor Comisiei Europene la adresa României, potrivit cărora Bucureștiul nu s-ar fi aliniat criteriilor europene în domeniul discriminării. Amintim, în context, fatptul că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, definea acceptarea mișcării LGBT ca „valoare fundamentală” a UE, criticând dur țările estice care s-au declarat „zone libere de LGBT” pe modelul „zonelor libere de comunism” din urmă cu peste 3 decenii. În România, țară majoritar creștină, dar care își uită specificul răsăritean de grija alinierii la erezia apuseană, majoritatea USR-PLUS-PNL a trecut prin Senat un plan al Comisiei Europene de schimbare la față a legislațiilor naționale după calapodul și nevoile minorității-curcubeu sau a ONG-urilor care fac agitație pe seama acesteia. 

Pe 22 martie 2021, Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților, de astăzi, a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
 
Ne întrebăm care este utilitatea unei astfel de adăugiri la legislația deja existență, atâta vreme cât art. 30 din Constituția României prevede la pct. 1 că „Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credințelor și libertatea creațiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile” și la pct. 7 că „Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri”.