ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost agent FBI de top, care a fost implicat în ancheta Trump-Rusia, a fost arestat în weekend pentru presupuse activități cu un oligarh rus, transmite Daily Wire.

Districtul de Sud din New York a desecretizat luni rechizitoriul cu cinci capete de acuzare împotriva lui Charles McGonigal, fost agent special însărcinat cu divizia de contrainformații a FBI din New York, și a lui Sergey Shestakov.

Cei doi bărbați au fost acuzați de presupusă încălcare și conspirație pentru încălcarea Legii privind puterile economice internaționale de urgență ("IEEPA") și pentru spălare de bani. Shestakov a fost, de asemenea, acuzat pentru că ar fi mințit FBI.

Departamentul de Justiție a precizat că McGonigal, care s-a pensionat în 2018, "a supravegheat și a participat la anchete privind oligarhii ruși, inclusiv Deripaska", în perioada în care a lucrat la FBI. Șestakov este un fost diplomat sovietic și rus care s-a mutat ulterior în SUA.
 
Charles McGonigal, care a condus divizia de contraspionaj a FBI (SRI-ul) din New York, este acuzat că a încălcat sancțiunile americane în numele lui Oleg Deripaska, un magnat rus al aluminiului care are legături strânse cu Vladimir Putin. Potrivit procurorilor, McGonigal și fostul diplomat rus au conspirat pentru a obține eliminarea sancțiunilor impuse lui Deripaska în 2021. De asemenea, ei au investigat un alt oligarh rus "în schimbul unor plăți ascunse" de la Deripaska. Efortul lor nu a avut succes, Deripaska rămânând sub sancțiuni. McGonigal, care a fost arestat luni, ar fi primit 225.000 de dolari de la un fost ofițer de informații rus în timp ce era încă angajat al FBI, scrie Freebacon.

În declarația Departamentului De Justiție se susține că:

„În 2021, MCGONIGAL și ȘESTAKOV au conspirat pentru a-i furniza servicii lui Deripaska, încălcând sancțiunile americane impuse lui Deripaska în 2018.  Mai exact, în urma negocierilor cu un agent al lui Deripaska, MCGONIGAL și SHESTAKOV au fost de acord să investigheze și au investigat un oligarh rus rival în schimbul unor plăți ascunse de la Deripaska.  Ca parte a negocierilor cu agentul lui Deripaska, MCGONIGAL, SHESTAKOV și agentul au încercat să ascundă implicarea lui Deripaska, printre altele, prin faptul că nu l-au numit direct pe Deripaska în comunicările electronice, au folosit societăți fantomă ca contrapartide în contractul care descria serviciile care urmau să fie prestate, au folosit o semnătură falsă pe acel contract și au folosit aceleași societăți fantomă pentru a trimite și a primi plăți de la Deripaska.

MCGONIGAL și SHESTAKOV erau conștienți de faptul că acțiunile lor încălcau sancțiunile americane, deoarece, printre altele, în timp ce îndeplinea funcția de SAC, MCGONIGAL a primit informații clasificate la momentul respectiv, conform cărora Deripaska urma să fie adăugat pe o listă de oligarhi care urmau să fie sancționați, ca parte a procesului care a dus la impunerea de sancțiuni împotriva lui Deripaska.  În plus, în 2019, MCGONIGAL și SHESTAKOV au lucrat în numele lui Deripaska într-un efort nereușit de a obține ridicarea sancțiunilor împotriva lui Deripaska.  În noiembrie 2021, când agenții FBI l-au interogat pe SHESTAKOV cu privire la natura relației sale și a lui MCGONIGAL cu agentul lui Deripaska, SHESTAKOV a făcut declarații false într-un interviu înregistrat.”