ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit candidatului principal la alegerile pentru Parlamentul European al Partidului Libertății din Austria (FPÖ), Herald Vilimsky, persoana premierului ungar este garanția pentru stoparea migrației ilegale, relatează Știripesurse.

"Cred că ar fi bine pentru Europa. El este antiteza întregii instituții UE", a spus Vilimsky, adăugând că Viktor Orbán este garanția că migrația ilegală nu va fi posibilă cu o asemenea intensitate, notează magyarhirlap.hu potrivit Rador Radio România.

Vilimsky a vorbit și despre modul în care, odată ajuns la guvernare, un ministru de finanțe al FPÖ ar putea opri plățile UE ale Austriei ca mijloc de exercitare a unei presiuni, de exemplu, din cauza ajutorului militar ucrainean sau a vaccinurilor Pfizer, achiziționate de Ursula von der Leyen, prin SMS, cu 35 de miliarde de euro, potrivit portalului exxpress.at.

În schimb, el a negat ferm că FPÖ ar viza ieșirea Austriei din UE. În opinia sa, nu va exista Öxit, FPÖ își dorește cu adevărat cooperare europeană, "vrem doar să facem schimb de oameni", și vrem, de asemenea, "ca Uniunea Europeană să fie mai subțire, vrem să readucem competențele în parlamentele statelor membre, astfel încât să avem din nou mai multă democrație directă".

FPO revendică poziția de comisar european din partea Austriei

Herald Vilimsky a semnalat, totodată, că "dacă FPÖ câștigă alegerile pentru PE - există toate șansele în acest moment - atunci vor cere ca viitorul comisar UE al Austriei să fie numit de acest partid. Suntem, pentru continuarea tradiției potrivit căreia cel mai mare partid are dreptul de a face o propunere, care este acceptată de ceilalți", așa funcționează, de exemplu, și alegerea președintelui Parlamentului austriac.

Cu un sprijin de 28%, FPÖ este cel mai popular partid din Austria din 2022, urmat de Partidul Social-Democrat Austriac (SPÖ) cu 23%, Partidul Popular Austriac (ÖVP), aflat în prezent la guvernare, cu 20%, urmat de Verzi și liberalul NEOS cu 10% fiecare. După toate probabilitățile, FPÖ va câștiga următoarele alegeri parlamentare austriece, astfel că ar putea avea șansa de a numi un cancelar pentru prima dată, scrie portalul ungar mandiner.hu.