ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bisericile cu credincioșii românii sunt bine veniți, dar ce se va întâmpla cu ierarhia fidelă Moscovei? Joi, la Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove, urmează să se desfășoare o ședință cu toți protopopii și stareții de mănăstiri subordonați mitropolitului Vladimir, la care cel mai probabil va fi pusă în discuție propunerea unor preoți privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Română, notează Jurnal.md.

Potrivit preotului Pavel Borșevschi, mitropolitul a convocat adunarea, după ce a primit astăzi scrisoarea clericilor din sectorul Botanica a Chișinăului, care îl îndeamnă să treacă la Biserica Ortodoxă Română.

Un singur preot din sectorul II al protopopiatului de Chișinău s-a pronunțat împotriva aderării Mitropoliei Moldovei la Patriarhia Română. Despre aceasta a relatat pentru Jurnal.md protopopul de Botanica, preotul Pavel Borșevschi. Menționăm că din sectorul II al protopopiatului de Chișinău fac parte 30 de biserici din sectorul Botanica, dar și din satele Sângera, Revaca, Băcioi, Străsiteni și Brăila.

„Scrisoarea e semnată de majoritatea preoților din protopopiat. Nu propunem să aderăm la Mitropolia Basarabiei, dar cerem ca întreaga mitropolie, ca structură canonică, în frunte cu mitropolitul Vladimir, să se lepede de biserica rusă și de patriarhul Kirill și să treacă sub omoforul Patriarhiei Române. Nu putem fi într-o biserică în care patriarhul își binecuvântează preoții să se roage pentru biruința armatei ruse asupra Ucrainei, care e sora noastră de suferință. Doar am avut și noi un război în Transnistria, cu binecuvântarea patriarhului Alexii al II-lea. În asemenea cazuri, când se spune „biruință”, e vorba de umilire. E un lucru care nu poate fi nicicum explicat din punct de vedere creștinesc.

Când a primit scrisoarea, mitropolitul nu ne-a spus nici da, nici nu, ci a hotărât să ne convoace joi pe toți protopopii și stareții de mănăstiri, pentru a discuta această problemă. Nu cred că el are motive pentru a nu fi de acord cu noi, reieșind din scrisoarea sa către patriarhul Kirill și având în vedere că această opinie nu e doar a noastră, a preoților, ci și a comunității religioase, pe care o păstorim”, a relatat preotul Pavel Borșevschi.

Sursa citată amintește că, la 5 septembrie, curent mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare patriarhului Kirill, în care îl informează că nu poate face nimic pentru a opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei în R. Moldova și că biserica rusă este percepută în societate ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina. În scrisoare se mai arată că „poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal să aspire să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială”.