ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 29 iulie, Departamentul de Justiție (DOJ) ar fi emis o scrisoare către districtul sudic din New York prin care solicită încarcerarea lui Devon Archer, un asociat al lui Hunter Biden care urmează să depună mărturie în fața Congresului în zilele următoare, notează Epoch Times.

Archer este un asociat de lungă durată al lui Hunter Biden, a fost condamnat în februarie 2022 la o pedeapsă de un an și o zi în cadrul unei scheme care a implicat vânzarea frauduloasă de obligațiuni tribale în valoare de 60 de milioane de dolari. Cu toate acestea, de atunci, Archer a fost liber, în timp ce așteaptă vești despre data la care va trebui să se predea autorităților pentru a-și ispăși pedeapsa.

Înainte de eventuala sa predare autorităților, republicanii din Comisia pentru supraveghere și responsabilitate din Camera Reprezentanților au programat o audiere cu ușile închise cu Archer pentru a obține mărturii cu privire la relația și afacerile sale cu fiul președintelui, încercând să afle dacă președintele Joe Biden, tatăl dlui Hunter Biden, a avut vreo implicare în aceste afaceri.
 
Mărturia face parte dintr-o investigație mai amplă asupra activităților de afaceri ale familiei Biden, în timp ce republicanii investighează preocupările că familia Biden ar fi făcut trafic de influență în rândul cetățenilor străini pentru a obține câștiguri financiare.

O evoluție în acest caz de profil înalt a stârnit suspiciuni în rândul republicanilor în acest weekend, când, într-o mișcare neobișnuită, Departamentul de Justiție a emis o scrisoare la 29 iulie prin care a cerut Tribunalului Districtual din sudul New York-ului să avanseze cu impunerea unei date de predare (pdf).

"Guvernul solicită respectuos ca inculpatului să i se ordone să se predea, la o dată și la o oră stabilite de instanță, într-o instituție desemnată de Biroul închisorilor pentru a-și începe perioada de încarcerare", a scris DOJ în scrisoare.

Republicanii au declarat că această acțiune a fost un efort de intimidare a martorului înainte de mărturia sa foarte anticipată în fața Congresului, citând caracterul fără precedent al DOJ de a trimite o astfel de comunicare într-o zi de sâmbătă.

În timpul unei apariții din 30 iulie la emisiunea "Sunday Morning Futures" de la Fox News cu Maria Bartiromo, președintele Comisiei de supraveghere, James Comer (R-Ky.), a condamnat mișcarea DOJ ca fiind un efort de obstrucționare a justiției.

"Devon Archer depune mărturie luni", a spus doamna Bartiromo. "Ați mai văzut vreodată... ca DOJ să trimită astfel de scrisori într-o zi de sâmbătă?".

"Niciodată", a spus dl Comer. "Niciodată. Este prima dată când am auzit ca Departamentul de Justiție să facă ceva într-o zi de sâmbătă."

Ulterior, el a spus că "scrisoarea ... încearcă să îl împingă pe judecător să meargă mai departe și să îl condamne pe Devon Archer pentru ceva care nu are legătură cu ceea ce vom discuta cu el".

Dl Comer conduce în prezent ancheta Camerei Reprezentanților privind activitățile comerciale externe ale dlui Hunter Biden și orice rol potențial jucat de dl Joe Biden.

"Este ciudat că a fost emisă într-o zi de sâmbătă și este ciudat că este chiar înainte de a fi programat să vină pentru a avea ocazia să vină și să vorbească în fața Comisiei de supraveghere a Camerei și să le spună oamenilor adevărul despre ce s-a întâmplat cu Burisma", a declarat dl Comer, o referire la o companie energetică ucraineană pentru care dl Hunter Biden a fost membru al consiliului de administrație.

"Nu știu dacă este o coincidență, Maria, sau dacă este un alt exemplu de înarmare a Departamentului de Justiție.

"Dar pot să vă spun următorul lucru: Lungimile până la care a mers echipa juridică a lui Biden pentru a încerca să ne intimideze martorii - să se coordoneze cu Departamentul de Justiție și, cu siguranță, să se coordoneze cu democrații din Comisia de supraveghere a Camerei, să încurajeze oamenii să nu coopereze cu investigația noastră, să încurajeze băncile să nu ne predea registrele bancare, să încurajeze [Departamentul Trezoreriei] să nu ne permită accesul la acele rapoarte de activitate suspectă - este foarte îngrijorător.

"Cred că aceasta este o altă încălcare a legii, aceasta este obstrucționarea justiției."

Comer a promis că, în ciuda acestor eforturi, republicanii își vor continua investigațiile.

Într-un comentariu trimis prin e-mail către The Epoch Times, avocatul domnului Archer, Matthew Schwartz. a declarat că Archer însuși nu crede că memoriul din weekend constituie un efort de intimidare. Schwartz a mai spus că dl Archer intenționează să ajungă așa cum a fost planificat pentru mărturia sa din 31 iulie.

"Suntem conștienți de speculațiile conform cărora cererea din weekend a Departamentului de Justiție ca domnul Archer să se prezinte la închisoare este o încercare a administrației Biden de a-l intimida înainte de întâlnirea sa de luni cu Comisia de supraveghere a Camerei Reprezentanților", a declarat  Schwartz.

"Pentru a fi clar, domnul Archer nu este de acord cu această speculație. În orice caz, domnul Archer va face ceea ce a plănuit să facă de la bun început, și anume să se prezinte luni și să răspundă cu onestitate la întrebările care îi vor fi puse de către anchetatorii Congresului".