ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Temperaturile ridicate şi lipsa precipitaţiilor au făcut ca producţia de smochine să crească cu 20 la sută în acest an. Pentru fermierii din Mehedinţi, prima zi de cules a fost motiv de sărbătoare, informează Digi24.ro.

Smochinul creşte în general în zona Mării Mediteraneene. Însă, cum zona de vest din judeţul Mehedinţi are un microclimat mediteraneean, culturile de smochine din Sviniţa s-au adaptat foarte bine şi pe pământul românesc. În localitatea de pe malul Dunării locuiesc 950 de oameni, majoritatea etnici sârbi, pentru care culegerea fructelor este o adevărată tradiţie.
 
Plantaţii de smochin se mai găsesc şi în Dobrogea, însă etnicii sârbi din Sviniţa spun că patria smochinelor este la ei în localitate. Aşa că în fiecare an la culesul smochinelor muzica sârbească răsună din difuzoare. De altfel, localitatea din Mehedinţi este singura din Europa unde se organizează un festival dedicat acestui fruct.

Mai mult AICI.