ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a pledat marți, în prima sa vizită la Moscova după declanșarea invaziei ruse în Ucraina, pentru o încetare a focului „în cel mai scurt timp”, transmit agențiile AFP, Reuters și EFE, citate de Agerpres

„Acest lucru ne interesează mult, să găsim mijloacele pentru a crea condițiile pentru un dialog eficient, să creăm condițiile pentru o încetare a focului în cel mai scurt timp cu putință”, a declarat Guterres în timpul discuțiilor cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov.


Deși situația din Ucraina este „complexă, cu interpretări diferite asupra a ceea ce se întâmplă”, este posibil să existe „un dialog serios cu privire la modul de a acționa cel mai bine pentru a reduce la maximum suferința oamenilor”, a adăugat el.

Antonio Guterres a spus că Organizația Națiunilor Unite (ONU) este dispusă să facă tot posibilul pentru „a pune capăt războiului din Ucraina”.

După întrevederea cu Lavrov, Guterres a fost primit de președintele rus, Vladimir Putin, după care s-a deplasat la Kiev, unde decizia sa de a se duce mai întâi în Rusia a fost aspru criticată, președintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmând că nu vede „nici o dreptate și nici o logică în această ordine” a deplasărilor. Din punct de vedere al dreptății sau al solidarității, Ucraina poate fi văzută ca o destinație prioritară, fiind o țară victimă a agresiunii rusești. Din punct de vedere al rangului și al mărimii, este normal ca secretarul general al ONU să curteze întâi Moscova și apoi Kievul. Însă nu ordinea vizitelor contează, ci faptul că înaltul oficial a făcut demersuri la ambele capete, pledând pentru pace.

„Suntem profund interesați în aceste momente să facem tot posibilul pentru a pune capăt războiului din Ucraina cât mai repede, și să facem tot posibilul să reducem suferința oamenilor și să reducem impactul asupra grupurilor vulnerabile din alte țări ale lumii”, a insistat Guterres.

La rândul său, șeful diplomației ruse a dat asigurări că Moscova a răspuns rapid inițiativei lui Guterres și a acceptat să discute despre o serie de teme importante, „inclusiv situația privind Ucraina, care este catalizatorul unor probleme multiple acumulate în ultimele decenii în regiunea euroatlantică”.

„Apreciem dorința dumneavoastră în aceste timpuri dificile de a studia în mod serios cum se poate aplica principiul multilateralismului, contestat fățiș în ultimii ani de Occident, care, din nefericire, a încercat să creeze și să perpetueze lumea unipolară”, a susținut Lavrov.

În opinia șefului diplomației ruse, „adevărata multipolaritate trebuie să se bazeze pe statutele ONU care stabilesc principiile egalității suverane a statelor” (Moscova mai respectă egalitatea suverană a statelor, dacă tratează o țară vecină ca pe o anexă a „imperiului” rus?, n.r.). 

Antonio Guterres a răspuns că ONU este „foarte angajată în privința multilateralismului”.

Lavrov a amintit că secretarul general al Națiunilor Unite urma să aibă o întrevedere în cursul zilei de marți și cu Vladimir Putin, „ceea ce subliniază o dată în plus importanța pe care o acordăm dialogului cu colegii noștri din ONU”.