ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anul 1969 după invadarea Cehoslovaciei de către sovietici, a fost înființată o unitate specială care a fost cunoscută ca Unitatea 0110/Anti-KGB și se ocupa cu acțiuni de contraspionaj în țările socialiste, amintește EVZ.

Activitatea ei avea în vizor acțiunea serviciilor secrete sovietice pe teritoriul României, prin agenții săi Kremlinul supraveghind regimul politic de la București.

În vara anului 1970, Nicolae Mihai, contraamiral în rezervă, fost comandant al Marinei Militare Române și generalul maior în rezervă Kostyal Ștefan au întocmit o scrisoare pe care au intenționat să o trimită mareșalului Aleksei A. Epișev, șeful Direcției generale politice a Armatei și Flotei Sovietice, în care își exprimau dezacordul față de politica internă și externă a conducerii de partid și de stat din țara noastră și solicitau intervenția armatei sovietice în România pentru schimbarea acesteia.

Scrisoarea a fost semnată și de alți 17 ofițeri în rezervă și civili care studiaseră în U.R.S.S. – unii dintre ei cunoscuți ca agenți ai N.K.V.D., precursor al K.G.B. Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea este unul din ofițerii care i-au supravegheat și anchetat pe aceștia, dar care a avut curajul ca după 1989 să scrie prima relatare venită din interiorul UM 0110.

În slujba adevărului – din amintirile unui ofițer de informații”, carte ce poate fi comandată pe www.agoramag.ro lămurește o bună parte din speculațiile care s-au vehiculat pe tema agenților sovietici în România. Printre alte dezvăluiri de senzație, col. (r) SRI Ioan Burdulea spune că nu are nici o rezervă să afirme că Ion Iliescu a fost agent sovietic. VIDEO: Dan Andronic în dialog cu Colonelul (r) SRI Ioan Burdulea în studioul EVZ.