ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criza locurilor de la ATI din Timișoara este creată artificial. În noimebrie 2020, orașul avea o rată de infectare de peste 8 la mie, însă nu intra în carantină, ci se pregătea de alegerile parlamentare. Medicii de la Spitalul Victor Babeș le recomandau timișorenilor să iasă la vot, care era prezentat la fel de „sigur” și „lipsit de riscuri” precum avea să fie lăudat, mai târziu, vaccinul „salvator”. Însă, la începutul acestei săptămâni, Timișoara a fost carantinată cu doar 7,4 infectări la mia de locuitori, mai puțin decât erau în toamnă. Membrii comitetelor de urgență nu au dat alte explicații, în afară de pretinsa ocupare integrală a locurilor la ATI, ceea ce ar face ca eventualii bolnavi de Covid-19 în stare gravă să nu mai poată fi primiți la Reanimare.

Conform datelor de la site-ul Primăriei Timișoara, în municipiu nu mai există niciun loc liber la ATI, însă urbea cu peste 400.00 de locuitori are doar 35 de locuri disponibile, după cum urmează: 6 la Spitalul Județean, 12 la „Victor Babeș”, 11 la Casa „Austria” și 6 la Spitalul Municipal. Asta deși, conform datelor oficiale, în județul Timiș există 45 de bolnavi internați în secțiile ATI, arată ȘPS.

Tot pe site-ul primăriei aflăm și explicația pentru insuficiența locurilor de la ATI. Aceasta nu este legată de creșterea cazurilor, ci de scoatarea din funcțiune a unității mobile de la Spitalul „Victor Babeș”, care avea și ea alte 12 locuri pentru bolnavii de la ATI. 

Din aceasta rezultă că numărul cazurilor grave nu a crescut, ci a fost scăzut numărul de paturi. Potrivit DSP, și unitatea mobilă de la Spitalul Municipal a fost scoasă din funcțiune. Asta deși spitalul de campanie, care e și el format din corturi, încă funcționează în pofida temperaturilor scăzute din acest anotimp.

Conform DSP Timiș, la nivelul județului există 59 de paturi ATI,  dupa cum urmează:

  • Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara - 6 paturi;

  • Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeș" Timișoara -  12 paturi;

  • Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara - 6 paturi;

  • Casa Austria -11 paturi;

  • Spitalul Municipal Lugoj - 8 paturi;

Paturi necesare pentru maternitate, pediatrie și alte specializări:

  • Maternitatea Bega - 6 paturi;
 
  • Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Louis Țurcanu” Timișoara - 4 paturi;
 
  • Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara - 6 paturi.

Având în vedere existența unui număr tot mai mare de cazuri care necesită internarea în secția de terapie intensivă, în aceste zile se fac demersuri pentru fiabilizarea a două noi facilități ATI, și anume:

  • 10 paturi la SMMIT (Spitalul Militar de Campanie) și 

  • 8 paturi la Clinica de Dermatologie, care aparține Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Unitatea mobilă ATI este scoasă din funcțiune.