ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 19:31 Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) susțin că Laura Codruța Kovesi ar fi pretins și primit, în cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghiță în legătură cu extrădarea fostului director al FNI Nicolae Popa, informează Agerpres.

„Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmăririi penale, începerea urmăririi penale in rem și efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un fost procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz în serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal în cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) și mărturie mincinoasă, prev. de art. 273 Cod penal. Din probele administrate până în prezent în această cauză s-a reținut următoarea situație de fapt. În cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins și primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vătămată în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, acte constând în extrădarea unei persoane condamnate, care fusese localizată în Indonezia - Jakarta", se arată într-un comunicat al Secției. 
ACTUALIZARE 18:11 Procurorul-șef al Secției pentru anchetarea magistraților, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruța Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea, cea care instrumentează dosarul în care fosta șefă a DNA are calitatea de suspect.

Gheorghe Stan, șeful Secției de anchetare a magistraților, a respins cererea Laurei Codruța Kovesi de recuzare a Adinei Florea, cea care se ocupă de dosarul fostei șefe DNA, scrie Mediafax, citând surse judiciare.
 
Știrea inițială
 
Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție Laura Codruța Kovesi  a declarat, vineri, la ieșirea de la Parchetul General, că i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect și a depus două cereri de recuzare.
 
Ea a precizat că cererile de recuzare îi vizează pe procurorul de caz și pe procurorul șef de secție. Fosta șefă a DNA a făcut declarații în scandările unui grup de susținători, care i-au adus flori și au scandat ”Codruța nu uita, noi suntem de partea ta”.

„Mi s-a adus la cunoștință învinuirea și calitatea de suspect. Am depus două cereri de recuzare, una procurorului de caz, o cerere de recuzare a procurorului șef secție. După ce mi s-a adus la cunoștință învinuirea, doamna procuror mi-a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri de recuzare. Motivele sunt cele prevăzute în Codul de procedură penală. Va fi o afectare a candidaturii. Mă vor prezenta în Parlamentul European.

Nu am comis niciodată fapte penale. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme. Sunt pusă sub învinuire, nu este nicio coincidență. Am patru acțiuni disciplinare, 18 dosare penale. Toți cei care și-au făcut treaba în magistratură au probleme. Președintele ÎCCJ are probleme, în CSM au probleme, judecătorii și procurorii care au comentat despre legile justiției au probleme”, a spus Kovesi.

Fosta șefă a DNA a vorbit și despre afirmațiile lui Sebastian Ghiță cu privirile de la casa acestuia și a spus că nu a avut întâlniri cu acesta în afara unui cadru instituțional.
„Nu am avut întâlniri în afara unui cadru instituțional. Am participat la evenimente organizate de instituții ale statului. De acolo sunt poze. Nu am vorbit niciodată cu Ghiță nici la telefon, nici prin email. Nu am folosit emailul cuvuveaua. Pot apărea fotografii false, cum au apărut și înregistrări false. Nu am discutat niciodată cu nimeni despre dosare penale în afara cadrului instituțional. Nu am discutat cu Ghiță despre această extrădare”, a spus Kovesi.

Ea a negat că ar fi discutat cu Sebastian Ghiță.În ceea ce privește fotografiile cu ea pe care omul de afaceri susține că le are, fosta șefă a DNA a afirmat că a participat doar la evernimente oficiale, ale instituțiilor, și a spus că unele imagini ar putea fi falsificate.

La ieșire ea a fost ovaționată și încurajată de același grup de susținători, care îi presăraseră și lalele pe treptele Parchetului General.

Koveși a fost audiată la Secția de investigare a magistraților din cadrul Parchetului General. Dosarul, în care este acuzată de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă, este instrumentat de procuroarea Adina Florea, propusă de Tudorel Toader șefă a DNA și respinsă de Klaus Iohannis.

Dosarul a fost deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia, după ce a fost trimis în judecată în mai multe dosare de corupție.

Ghiță susține că, în anul 2011, Kovesi i-a cerut să achite 200.000 de euro pentru aducerea în țară cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele căruia exista un mandat internațional de arestare.

Poliția Română a transmis, în decembrie 2018, că a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea în țară din Indonezia a fostului director al FNI.


Miercuri, Laura Kovesi a declarat că este nevinovată și că își va continua drumul în procedura pentru ocuparea funcției de șef al Parchetului European.

„În ultimele zile, am fost supusă unei campanii de denigrare, probabil plecată din disperarea unora pentru faptul că am ocupat primul loc în procedura pentru ocuparea funcției de procuror-șef european. Pot să vă spun că astă-seară (miercuri - n.r.), după ora 8 seara, s-a prezentat un polițist la domiciliul meu și am primit o citație din partea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție, în calitate de suspect pentru infracțiunea de abuz în serviciu, luare de mită și mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citație vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii", a spus Kovesi.

Ea a afirmat că punerea sa sub acuzare este "abuzivă" și "șicanatorie", susținând că se încearcă discreditarea sa, pentru a fi împiedicată să ocupe funcția de șef al Parchetului European.