ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Siculitas Egyesulet a câștigat în primă instanță procesul intentat Primăriei Târgu Mureș și primarului Dorin Florea privind avizarea adunării publice din 10 martie, de Ziua Libertății Secuilor. Primăria Târgu Mureș a depus însă recurs, ceea ce ar suspenda, până la soluționare, organizarea evenimentului, scrie jurnalul.ro.

Încă de la începutul lunii ianuarie, Primăria Târgu Mureș și Consiliul Național Secuiesc se luptă prin tribunale din cauza marșului anual al secuilor. Marșul se organizează de ani de zile, pe 10 martie, de Ziua Libertății Secuilor, însă, din anul 2014, când manifestarea comemo-rativă s-a transformat într-o serie de acte anti-sociale, Primăria Târgu Mureș „suflă și în iaurt”. În urmă cu doi ani, unii participanți la marș s-au îmbrâncit cu jandarmii, au aruncat cu petarde, au cerut anularea Tratatului de la Trianon, au scandat lozinci cu caracter xenofob, iar Jandarmeria a aplicat amenzi de peste 36.000 de lei. 

Tot atunci, mai mulți membri Jobbik au fost expluzați, cu interdicție pe teritoriul României. Un an mai târziu, municipalitatea le-a avizat o manifestare comemorativă la monu-mentul Secuilor Martiri, fără a le mai permite să plece în marș prin Târgu Mureș. Nemulțumită, Asociația Siculitas, condusă de Izsak Balazs, președintele Consiliului Național Secuiesc, a anulat manifestarea și a depus o cerere prealabilă pentru 10 martie 2016.