ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege privind securitatea cibernetică, primul care ajunge oficial pe masa Guvernului din cele scurse în presă în mai 2022, ne demonstrează că procesul de consultare legislativă poate fi un moment de a aduce militarizarea și securismul erei digitale la un nou nivel prin:

 - identificarea principalului pericol al securității statului - cetățenii și persoanele juridice, cu sau fără scop lucrativ - care "furnizează servicii publice ori de interes public" care vor fi obligați - printre altele - sa notifice orice incident de securitate în 48 de ore. Evident, exclusiv pentru securitatea și binele statului!

- adăugarea unor noi amenzi care încep de la 5.000 de lei și ajung până la 10% din cifra de afaceri, în cazul firmelor, pentru orice greșeală în acest sens!
 

- păstrarea obligațiilor de delatori profesioniști pentru ce ar trebui sa fie "doctorul" în ecuația securității cibernetice.

- lărgirea atribuțiilor SRI, inclusiv pentru "campanii de propagandă sau dezinformare".

Ce o să găsiți în forma proiectului de lege care e acum supus votului:

1. S-a lărgit și mai tare spectrul celor care trebuie să se supună obligațiilor de securitate

2. Obligațiile sunt imposibil de implementat

3. Au apărut amenzi - și ustură!

4. Știrile false, o amenințare la adresa securității naționale

5. Cu GDPR-ul au rezolvat-o din pix