ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Casa din Sibiu a președintelui Klaus Iohannis, păzită non-stop de jandarmi, le face cu ochiul multor turiști sau localnici, dornici de o poză cu locuința șefului statului. Cei care se aventurează să facă asta trebuie să știe că pot ajunge direct la poliție. Așa cum au pățit marți seara o fostă ziaristă din Sibiu și un turist din Republica Moldova.

Simpla legitimare a jurnalistei și a polițistului de peste Prut nu a mai îndeajuns pentru jandarmii care i-au surprins  în timp ce făceau o fotografie casei lui Iohannis, de pe trotuar. Amândoi s-au trezit suiți în mașină și duși la secție, fiind eliberați după ce, în urma verificărilor, s-a stabilit că nu reprezintă niciun pericol.

„La sediul Poliției Municipiului Sibiu, cele două persoane, o femeie și un bărbat, au fost aduse aseară, în jurul orelor 19.00, de un echipaj al Jandarmeriei. Noi nu am făcut altceva decât să interogăm bazele de date, pentru a face o verificare suplimentară, cu privire la identitatea lor. Având în vedere că nu s-a constat nimic, oamenii au fost liberi să plece”, a precizat miercuri, pentru AGERPRES,comisar Luciana Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu.

Jandarmeria Sibiu susține că nu este ilegal să faci fotografii casei președintelui Iohannis, de pe domeniul public. Totuși, dacă cei de la Serviciul de Protecție și Pază (SPP) – care asigură protecția imobilului, amplasat pe strada Bâlea din Sibiu, relativ aproape de zona centrală a orașului – solicită jandarmilor să facă verificări, aceștia sunt obligați să ia măsuri.

Acest lucru s-a întâmplat marți seara, SPP solicitând jandarmilor să-i verifice pe cei doi turiști care fotografiau imobilul.

„Există persoane care au manifestat un interes aparte pentru un obiectiv care este păzit. Sunt măsuri de ordine fiind vorba de reședința unui președinte. Jandarmii au stabilit identitatea celor două persoane, însă trebuiau să mai chestioneze și niște baze de date, să verifice dacă acel om chiar e polițist sau nu, pentru că oricine poate pretinde că e polițist. Identitatea unuia dintre ei figura că este polițist în Republica Moldova. Ei (cei doi n.r.) au susținut că nu doreau să facă poze casei președintelui, ci doar să se fotografieze pe ei. (…) A fost o neînțelegere. Imobilul beneficiază de măsuri de protecție suplimentară„, a explicat Alexandru Costea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu.

Potrivit acestuia, nu este prima dată când jandarmii verifică persoane care, din diverse motive, staționează prea mult în fața casei președintelui Klaus Iohannis și chiar a fost aplicată o amendă unui tânăr care nu a fost cooperant cu forțele de ordine.

Incidentul de marți seara a fost semnalat pe rețeaua de socializare Facebook chiar de către femeia care a fost dusă la secția de poliție pentru a da explicații.

„Nu este nici un semnal ca nu ai voie sa faci fotografii. Am întrebat o colega jurnalista de la Sibiu daca știau, mi-a spus ca e o lege scoasă sa protejeze intimitatea si SEcuritatea președintelui. La secție, tipul de la SPP mirosea a alcool. A plecat ‪#‎ceausescu‬ ..dar a lăsat ‪#‎securitatea‬ moștenire”, a menționat aceasta pe pagina ei de Facebook, la o postare la care a adăugat și două fotografii, una cu un jandarm, iar cealaltă cu imoblilul familiei Iohannis