ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE:  România va trimite un sistem de apărare antianeriană Patriot în Ucraina, a decis joi CSAT în ședință.
 
„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situației de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra civililor și a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum și consecințele regionale ale acestei situații, inclusiv asupra securității României, în strânsă coordonare cu Aliații, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot”, se arată într-un comunicat CSAT.
 
De asemenea, președintele României a informat că i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.
 
Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ: Consiliul Suprem de Apărare a Țării se reunește joi, la Palatul Cotroceni.
 
Printre subiectele discutate se află și posibilitatea transferului unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina. La finalul ședinței, Klaus Iohannis și-ar putea anunța retragerea din cursa pentru șefia NATO, potrivit RomâniaTV.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, joi, ședința a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care va începe la ora 13.00.
 
Administrația Prezidențială a transmis că pe ordinea de zi a reniunii va fi „analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei”, cât și „forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025.

Potrivit comunicatului de presă al Adminstrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la:

- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;

– Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;

– Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;

– Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L”.

La reuniunea CSAT vor fi analizate și alte tematici de actualitate din domeniul securității naționale, mai spune sursa citată.
 
Miercuri, președintele Klaus Iohannis a declarat că, în cadrul CSAT, va prezenta poziția sa privind candidatura la șefia NATO și apoi va anunța și public decizia luată pe acest subiect.