ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La începutul acestui an, Buletinul Departamentului Securității Interne din SUA privind terorismul arăta că în Statele Unite este un mediu plin de amenințări alimentate de ”narațiunile online false, teorii ale conspirației și alte forme de dezinformare, informații false și malițioase, introduse si/sau amplificate de actori interni și străini”. ”Acești actori caută sa exacerbeze fricțiunile societale, să semene discordie și să submineze încrederea în instituțiile statului, să încurajeze protestele, care pot duce la acțiuni violente”, scrie

Pornind de la aceste concluzii ale ”ministerului de interne” din SUA, administrația Biden a decis să înființeze un Consiliu privind Dezinformarea (Disinformation Governance Board). Obiectivele sale sunt formulate suficient de vag cât acest nou organism să poată fi considerat un nou braț al cenzurii online. Conceptele de ”dezinformare” și ”informație falsa” sunt definite atât de vag, încât misiunea noului organism poate fi socotita undeva la limita dintre intenție serioasă și satiră.

Cea mai buna imagine a acestei noi instituții a cenzurii este dată de însăși persoana nominalizată la conducere de administrația Joe Biden. Este vorba despre ”experta în dezinformare” Nina Jankowicz. În vârstă de 34 de ani, Jankowicz a studiat un semestru în Rusia, iar în 2017 a fost consilier la Ministerul de Externe al Ucrainei, printr-o bursă Fulbright-Clinton.

”Cu greu îți poți imagina o denumire de instituție mai orwelliană, în afară de cea a de Minister al Adevărului. Firește, această instituție avea nevoie la conducere de un personaj cu adevărat dedicat care să monitorizeze discursul politic din SUA. Această persoană este Jankowicz, cunoscută pentru orientarea sa împotriva libertății de exprimare. Ea a fost selectată de administrația Biden după ce diseminat dezinformările progresiștilor, în timp ce cerea cenzurarea conservatorilor americani”, scrie Jonathan Turley.

”Jankowicz a declarat că Congresul trebuie să adopte noi legi care să interzică ridiculizarea femeilor în mediul online. A declarat, în 2021, că ”dezinformarea de gen” este ”o problemă de securitate națională și o amenințare la adresa democrației, motiv pentru care este nevoie de cenzură guvernamentală”, mai scrie Turley. Trecând de la problemele de gen la cele politice, Jankowicz este una dintre susținătoarele vânătorii de vrăjitoare Russiagate, spunând de mai multe ori că informațiile din dosarul fostului spion britanic Christopher Steele sunt cât se poate de adevărate, în condițiile în care chiar echipa FBI care a anchetat acest caz a ajuns la concluzia că aceste date despre fostul președinte Trump și echipa sa sunt irelevante și neconcludente. Pe de altă parte, noua șefă a cenzurii internetului consideră că scandalul laptopului lui Hunter Biden, fiul președintelui SUA, a plecat de la informații false.

Jankowicz a fost numită în fruntea ”Ministerului Adevărului” în momentul în care mogulii americani din Silicon Valley sunt îngrijorați de preluarea companiei Twitter de către un miliardar care nu este neapărat asemeni lor – Elon Musk, care s-a întâmplat să fie cel mai bogat om din lume în anul 2021. Musk este cunoscut pentru viziunile sale mai excentrice, inclusiv în ce privește libertatea de expresie, iar asta a creat îngrijorări în mediul platformelor social media, dar și la nivelul guvernului, unde Jankowicz a spus: ”Mă cutremur când mă gândesc la ce înseamnă pentru comunitățile marginalizate faptul că asbolutiștii libertății de exprimare preiau tot mai multe platforme social media”.

”«Experții în dezinformare», inclusiv Jankowicz, seamănă surprinzător de mult cu «experții» în islamism din perioada Bush. Aceștia din urmă aveau niște CV-uri impresionante, care, însă, la o analiză mai atentă, se reduceau la: «vreme de ani de zile am promovat propaganda preambalată și sponsorizată de stat despre cum X este o amenințare la adresa democrației»”, scrie Unherd.

Republicanii americani au comparat noua instituție condusă de Jankowicz cu Marele Zid Chinezesc cibernetic, sugerând că administrația Biden dorește să aplice politici similare. Potrivit Unherd, strategia echipei ”expertei” Jankowicz ar putea fi aceea de a scoate în evidență câteva cazuri clare de încălcare a legii (fie că este vorba despre hărțuire, incitare la violență, vulnerabilități și amenințări la adresa securității naționale), pentru a alerta și sensibiliza cât mai mult publicul, totul pentru a pregăti terenul pentru o legislație care să permită tot mai multă cenzură și mai multă intruziune a statului în viața cetățeanului.

Amintita ”expertă în dezinformare” Jankowicz și-a pus pe muzica din Mary Poppins viziunile sale extreme despre libertatea de exprimare și cenzură și, oricât de bizar ar părea, a postat materialul respectiv pe platformele sociale. Seamănă profilul șefei cenzurii administrației Biden cu cel al ”experților anticorupție”, mai nou al ”experților antidezinformare”, cu profilul agitatorilor online, al organizatorilor de proteste, al magistraților exaltați anticorupție si anti-ciumă roșie din Europa de Est, din România? Poate că da, poate că nu. Însă este tot mai limpede că invazia statului în viața privată și cenzura care se impuneau, cu câteva decenii în urmă, cu scrâșnete de dinți, se impun acum cu zâmbet Fulbright pe buze și cu cântecele Disney.

 
Urmăriți ieșirea psihiatrică a „Zânei Cenzurii” din Guvernul SUA pe social media. VIDEO: