ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Anunțul președintelui Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema anti corupției este comentat, în termeni duri, de președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, Dana Gîrbovan. 
 
Cunoscută pentru luările de poziție în cazul unor derapaje grave ale instituțiilor statului, în frunte cu președinția, judecătoarea Dana Gîrbovan lansează o provocare președintelui Iohannis. Președinta UNJR îi propune lui Klaus Iohannis și un referendum în care cetățenii să fie întrebați dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în justiție sau lămurirea modului în care instanțele de judecată au devenit "câmp tactic” pentru SRI.

„Intenția Președintelui Klaus Iohannis de a face un referendum pentru continuarea luptei împotriva corupției și asigurarea integrității funcției publice” relativizează legea și discreditează lupta anticorupție, deoarece face din ea dintr-un instrument de aplicare a legii o armă în bătălia politică", scrie șefa UNJR pe Facebook.

"Din punct de vedere juridic, lupta împotriva corupției trebuie să fie una ce ține strict de aplicarea legii. Cu alte cuvinte, există un cadru legislativ și instituții ce sunt dedicate luptei împotriva corupției. Să înțeleg că Președintele Iohannis dorește să întrebe poporul dacă vrea în continuare respectarea și păstrarea acestui cadru legislativ? Adică întrebăm poporul dacă legile mai trebuie respectate în România?
 
Mai departe, conform unei hotărâri a CCR, chiar dacă referendumul este consultativ, rezultatul acestuia este obligatoriu. Prin decizia 682/2012, Curtea a constatat că "reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluție legislativă care nu respectă voința exprimată de popor la referendumul consultativ menționat este în contradicție cu prevederile constituționale ale art. 1, 2 si 61"- pct.1.12 din decizie.
În anticiparea consecințelor referendumului, trebuie pornit de la premisa că rezultatul acestuia este incert. Care atare, poporul poate răspunde la fel de bine DA sau NU.
Pentru că dacă este cert că se va răspunde DA, ce rost are să cheltui din banii publici peste 20 de milioane de euro, cât s-au cheltuit în 2012, o sumă echivalentă cu bugetul anual alocat ICCJ?
Iar în ipoteza unui răspuns NU, cum va armoniza Președintele vointa poporului de suprimare a luptei împotriva corupției cu obligativitatea respectării legii? Din păcate, problemele ridicate mai sus nu fac altceva decât să arate că lupta anti-corupție a devenit un slogan, iar justiția continuă să fie folosită ca armă în bătăliile politice", scrie judecătoarea pe pagina sa de Facebook.

Dana Gîrbovan spune că vrea să profite de interesul arătat de președintele Iohannis pentru apărarea independenței justiției și îi propune un referendum în care să întrebe cetățenii dacă doresc să se clarifice implicarea serviciilor secrete în justiție ori lămurirea modului în care instanțele de judecată au devenit "câmp tactic” pentru SRI.

"Iar până când un astfel de referendum va fi inițiat, reiterez cererea adresată Președintelui Iohannis de a face toate demersurile pentru a declasifica deciziile secrete CSAT prin care, într-un mod ce contravine Constituției și legii, serviciilor de informații, cu precădere SRI, li s-au dat competențe extinse, care s-au materializat inclusiv prin acele "echipe mixte operative" formate din procurori și agenți SRI, a cărui mod concret de acțiune nu a fost încă lamurit", conchide președinta UNJR.