ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


”Nu mai pot să tac”. Astfel își începe mesajul ca un semnal de alarmă medicul Corina Laura Feier, directorul economic al Spitalului Județean Deva. Aceasta spune că unitatea medicală pe care o conduce a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu COVID-19, în timp ce alți bolnavi nu au avut unde să se trateze.

Spitalul din Deva a fost până pe 7 mai spital COVID-19. Unitatea medicală, cea mai mare din județul Hunedoara, nu a primit decât bolnavi infectați cu SARS-CoV-2, iar numărul maxim de pacienți a fost de 200-300, timp de aproape două luni, scrie Libertatea.

Corina Laura Feier, directorul economic al Spitalului Județean Deva spune că unitatea medicală pe care o conduce a stat mai mult goală, pentru că a fost obligată să trateze numai pacienții cu COVID-19, în timp ce alți bolnavi nu au avut unde să se trateze. ”Nu mai pot să tac. Spitalul din Deva, cu peste 700 paturi și un personal de peste 1.200 de oameni, tratează 97 de bolnavi COVID, din care peste 80% asimptomatici. Adevărații bolnavi mor cu zile, cerșind ajutor pe la porțile spitalelor apropiate... Cât va mai rabdă pământul???

Au fost secții întregi goale, specialiști în alte afecțiuni care pur și simplu nu au avut ce să facă. În tot acest timp, oameni cu boli grave nu au fost primiți în spital. Așa prevede legea, nu am avut ce face. Am exemplul unei prietene. Aceasta avea pneumonie și nu avea unde să se ducă să fie tratată

Sunt fapte, așa au fost făcute regulile. Nu știm de ce și nici nu cred că suntem singurii din țară”, spune Corina Laura Feier, pentru cotidianul Libertatea.

Un alt medic confirmă că situația de la Deva nu este o excepție. Peste tot în țară spitalele COVID și suport COVID au stat mai mult goale, pentru că, prin lege, nu le-a fost permis să trateze decât pacienți cu coronavirus.

”Nu se poate acorda asistență pacienților care suferă de alte patologii decât dacă au și COVID. Și, de multe ori, medicii mai fac gestul, pentru a salva un pacient care are multiple comorbidități, se pune și suspiciune de COVID, ca să poată fi tratat. E un cerc vicios.

Am un pacient, de exemplu, care necesita sânge și nu puteam să îl trimit undeva, că toate spitalele din zonă sunt fie COVID, fie suport COVID. Și spitalele care nu erau suport nu l-au primit. Nu știu de ce. Fiecare spital decide.

Și atunci cum să îi dăm sânge, că nu aveam cum să-l internăm. Și atunci rămâne la latitudinea doctorilor. Dacă se înțeleg colegii între ei, știți hai să scriem așa - suspiciune de COVID - să putem să ajutăm”, a declarat, pentru Libertatea, medicul care a dorit să-și păstreze anonimatul.