ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Casei Regale Andrew Popper a afirmat într-un interviu la Antena 3 că cele două castele Peleș și Pelișor au fost date Ministerului Culturii pentru o chirie foarte mică, dar că instituția nu le-a întreținut, așa cum promisese, scrie  news.ro.

 "Peleșul a fost dat pe o chirie foarte scăzută. Este în jur de 10.000 de euro pe lună. O sumă derizorie, ținând cont despre ce proprietăți vorbim. Nu este un accident, este din cauză că noi dorim să fie un muzeu, să fie deschis publicului pentru beneficiul întregii națiuni. Problema este că noi când am dat Peleșul și Pelișorul pentru aceste chirii minime, Ministerul Culturii și-a luat obligația de a le menține într-o stare respectabilă, dar din păcate, nu și-a îndeplinit această obligație", a susținut Andrew Popper.

El a precizat că la expirarea contractului de închiriere Casa Regală a încercat să obțină o sumă mai mare de la minister, asumându-și și obligația ca diferența să fie folosită pentru întreținerea celor două imobile.

„Când a expirat contracul de închiriere, noi am cerut Ministerului Culturii majorarea contractului de chirie cu o foarte clară obligație din partea nostră că diferența dintre ceea ce plătesc acum și ceea ce plătesc în viitor va fi folosită pentru înreținerea imobilelor. Din păcate, Ministerul Culturii a spus că nu are bani”, a relatat el.

Fostă reședință de vară a regilor României, Castelul Peleș a fost construit  în 1883, la dorința Regelui Carol I al României (1866-1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.