ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierii locali UDMR din cadrul Consiliului Local Târgu Secuiesc au votat alături de consilierii locali PCM și PPMT pentru ca o stradă din municipiul Târgu Secuiesc să poarte numele ciminalului de război Wass Albert, scrie pe blogul său jurnalistul Dan Tanasă.

Extremiștii moderați s-au aliat cu extremiștii radicali pentru a cinsti memoria unui criminal de război vinovat de moartea unor români. Consiliul Local Târgu Secuiesc a votat în unanimitate, în ședința din 19 noiembrie a.c. ca o stradă din municipiu să poarte numele criminalului de război Wass Albert (informația e confirmată de cotidianul covăsnean Haromszek).

Inițiativa denumirii unei străzi din Târgu Secuiesc cu numele criminalului de război Wass Albert aparține organizației extremiste maghiare ”Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate” – HVIM, care militează pentru anularea Tratatului de la Trianon și alipire Transilvaniei la Ungaria. Membrii HVIM au demarat la începutul acestui an o campanie de susținere a acestui demers.

Potrivit documentării Muzeului Holocaustului, în mai 1946, Wass Albert a fost condamnat la moarte de Tribunalul Poporului din Cluj, pentru crime de război. El a fost găsit responsabil de uciderea mai multor evrei și români. Albert Wass a fugit în Ungaria în 1944 și apoi a emigrat în America. Acolo s-a sinucis în 1998, la vârsta de 90 de ani. 
 
Citiți mai mult AICI.