ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Economistul american David Steinman, fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, îl acuză pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de genocidul din Etiopia. Steinman susține că Tedros a fost unul dintre cei trei oficiali care au condus forțele de securitate etiopiene în intervalul 2013 - 2015, perioadă în care numeroși etiopieni au fost „torturați” și „uciși”. 

Tedros a fost ministru al Sănătății în această țară din 2005 până în 2012, apoi ministru de Externe până în 2016, iar un an mai târziu a devenit director general al OMS, primul african ajuns în această funcție. El provine din regiunea Tigray, unde se află în prezent un conflict sângeros între TPLF (Frontul de Eliberare a Poporului Tigray) și actualul guvern etiopian. 
 
Economistul David Steinman, care a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2019, a depus plângerea la Curtea Penală Internațională de la Haga, solicitând ca Tedros să fie pus sub acuzare pentru genocid.

Potrivit The Times, Steinman a susținut că Tedros „a fost un decident crucial în relație cu acțiunile serviciilor de securitate, care includeau uciderea, detenția arbitrară și torturarea etiopienilor”.
 
El îl mai acuză pe Tedros că a supravegheat „uciderea și a cauzat rănirea fizică și mentală a unor membri din triburile Amhara, Konso, Oromo și Somali, cu intenția clară de a distruge aceste triburi în parte sau complet”. 

Economistul afirmă că, în vreme ce Tedros s-a aflat în conducerea guvernului etiopian vreme de patru ani, regimul „a fost marcat de crime sistematice împotriva umanității comise de subordonați”.
 
Proteste pașnice înecate în sânge
 

Steinman a fost consultant străin în timpul mișcării de democratizare a Etiopiei, până în 2018. Proteste uriașe au izbucnit în Oromia, cea mai mare provincie, în noiembrie 2015 și în regiunea Amhara, în iulie 2016. 

Forțele de securitate etiopienie au intervenit brutal împotriva acestor demonstrații, în marea lor majoritate pașnice, ucigând peste 500 de oameni, arată datele Human Rights Watch.

Plângerea a fost depusă de economist în contextul în care Berhanu Jula, șeful armatei din Etiopia, l-a acuzat pe Tedros că susține mișcările disidente din Tigray, regiunea sa natală.

Mai precis, Berhanu Jula susține că Tedros Adhanom Ghebreyesus sprijină politic și militar TPLF (Frontul de Eliberare a Poporului Tigray) în lupta sa armată împotriva guvernului etiopian.

În plângerea depusă, economistul face referire inclusiv la un raport al guvernului american din 2016 despre drepturile omului în Etiopia, în care se precizează că „autoritățile civile în unele momente nu au menținut controlul asupra forțelor de securitate, iar poliția locală din regiunile rurale și milițiile locale uneori au acționat independent”. 

Steinman îl mai acuză pe Tedros că a fost implicat în „intimidarea candidaților și susținătorilor opoziției”, fapt ce a inclus „arestările arbitrare ... și perioade de arest prelungite, înainte ca judecata să aibă loc”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, însă, respinge acuzațiile.

„Au existat informații cum că aș ține partea unora în această situație. Nu este adevărat și insist că eu nu țin decât cu o parte, iar acea parte e pacea”, a precizat directorul OMS.

Plângerea formulată de David Steinman poate merge mai departe la Curtea Penală Internațională de la Haga doar dacă procurorii își dau acordul. Dacă acest lucru se va întâmpla, ar fi prima urmărire penale a unei figuri importante a Organizației Națiunilor Unite (ONU).