ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prezența șefului Raiffeisen Bank la protestele din Piața Victoriei, olandezul Steven van Groningen, comentată pe rețelele de socializare in ultimele zile, provoacă și reacții de ordin financiar. Doi cunoscuți artiști din România, dintre care unul a protestat, în primele zile, împotriva OUG 13, au decis să își închidă conturile pe care le aveau la Raiffeisen Bank.

Artistul plastic român Paul Hitter a anunțat, luni, pe Facebook, că a luat decis să își închidă toate conturile de la Raiffeisen Bank, îndemnându-i pe români să facă același lucru.

„Am decis îmi închid toate conturile de la Raiffeisen Bank. Ceea ce va sfătuiesc să faceți și voi. Să vedem cum e când oamenii își retrag conturile. Și dacă faceți asta, motivați când veți fi întrebați, că nu suportați amestecul băncilor străine în politica națională”, a scris Paul Hitter pe Facebook.

La rândul lui, cantautorul Florin Chilian a făcut un anunț similar, spunând că nu dorește ca profiturile acestei bănci să ajungă peste granițe. Din acest motiv, Florin Chilian și-a mutat conturile la o bancă românească.

„Am fost la Raiffeisen bank. Am mutat toate conturile la CEC. La ai mei.” a scris Florin Chilian pe Facebook.

 „Prefer ca profitul să rămână în România, să nu fie externalizat. Măcar știu că de la CEC nu se duc banii prin paradisuri fiscale”, a precizat cantautorul pentru Cotidianul.
„În condițiile în care mediul de afaceri a reacționat extrem de negativ la măsurile anunțate de Guvern, îmi dau seama că există un interes direct să nu se aplice impozitele care i-ar împiedica să mai scoată profitul din țară”, a explicat Chilian.

Referindu-se la faptul că una dintre filialele din Sibiu ale Raiffeisen Bank are în continuare un contract de închiriere pe care îl achită familiei Iohannis, muzicianul a completat: „Din câte am înțeles, chiriașul domnului Iohannis a zis că a ieșit în piață din grija pentru copiii săi. Nu știu ce fel de om trebuie să fii ca să invoci copiii când ai un interes direct legat de taxele pe care le propune guvernul pentru căderea căruia ieși la proteste. Dar pentru copiii care nu au spitale nu se îngrijorează?!”.

Reamintim că Raiffeisen Bank, al cărei reprezentant, olandezul Steven van Groningen, a iesit la manifestatia  de la guvern, a fost prima bancă din România care, anul trecut, a decis să dea în judecată statul român din cauza Legii dării în plată. Banca austriacă și-a motivat decizia invocând Tratatul bilateral încheiat între România și Austria privind siguranța protecției investițiilor străine, înțelegere care, prin Legea dării în plată, a fost încălcată.