ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Viitoarea autostradă Sibiu-Pitești nu afectează habitatul speciei de gândac croitorul cenușiu, a declarat, duminică, directorul general al ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, potrivit Radio România Actualități.

Într-o conferință de presă la Râmnicu Vâlcea, directorul Romsilva a explicat că proiectul are deja toate acordurile necesare, traseul autostrăzii nu atinge parcul Cozia, iar în România respectiva specie de gândac nu este pe cale de dispariție,așa cum pretinde Comisia Europeană.

”Ideea că gândacul cenușiu al stejarului ar fi pe cale de dispariție în această zonă este o idee incorectă. În această zonă, avem stejar în afara ariei protejate, care este Parcul Național Cozia, pe Valea Băiașului, pe partea dreaptă tehnică a râului Valea Băiașul. Nu se oprește conectivitatea, înseamnând posibilitatea ca el să migreze. În literatura de specialitate este descris ca dăunător, produce pagube, și doar slăbește vegetația forestieră și o expune la uscare, dar este suficient de mult încât putem să spunem că nu prezintă un pericol din niciun considerent”, a declarat Mihăilescu.

Conducerea ROMSILVA va transmite, luni, Companiei Naționale de Drumuri toate documentele necesare pentru întocmirea studiului de impact pe mediu, solicitat de Comisia Europeană.

Amintim că Bruxelles-ul a aprobat deja cererea de finanțare pentru acest proiect, dar a suspendat procedura de alocare a fondurilor până la primirea clarificărilor asupra celor 11 situri Natura 2000, aflate pe traseul autostrăzii și pentru care forurile comunitare consideră că nu au fost luate suficiente măsuri de conservare. Din cauza acestui gândac, oficialii europeni au suspendat finanțarea Autostrăzii Sibiu – Pitești, cerând României explicații și soluții de protejare. Notificarea a fost trimisă de Comisia Europeană la data de 23 decembrie, România fiind obligată să răspundă CE până la data de 23 februarie 2020.   În cazul în care explicațiile nu sunt clare, CE notează că poate refuza finanțarea.