ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este necesară o „analiză istorică exactă” a „posibilității împărțirii teritoriale a Ucrainei între statele vecine”, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, la o masă rotundă a Societății Istorice Ruse. Potrivit acestuia, acum în Ucraina a avut loc un „colaps al statalității”, relatează Știripesurse.

"În aceste condiții, s-au pronunțat judecăți că, din cauza prăbușirii inevitabile a Ucrainei, pământurile sale vor merge inevitabil în țările vecine", a spus Narîșkin, adăugând că o astfel de posibilitate "ar trebui supusă unei analize istorice precise", relatează Interfax.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei este convins că este necesar să se analizeze din punct de vedere istoric "procesele și tendințele care au condus teritoriile adiacente la starea eșuată a Ucrainei".

Ca exemplu, el a amintit de referendumul organizat în 1991 în regiunea Transcarpatică din Ucraina privind acordarea statutului de autonomie regiunii, dar "Kievul a preferat să nu observe voința poporului".

Potrivit lui Narîșkin, Polonia revendică "cel mai consecvent" teritoriul Ucrainei moderne. "Acum se uită la Lviv și, în general, nu fără motiv", a spus directorul SVR. În plus, el a reamintit că „RSS Ucraineană a fost formată doar în perioada sovietică și nu a existat ca o singură entitate administrativă înainte de aceasta.”

"Polonia, care în secolul trecut a fost supranumită 'hiena Europei', a fost întotdeauna cel mai consecvent pretendent la așa-numitele sale cruci estice. Autorul acestui termen aparține primului ministru al Marii Britanii, Churchill. Acum Polonia se uită la Lviv și, în general, nu fără motiv", a spus el.

Presa rusă a speculat diversele tensiuni dintre Ucraina și țările vecine. „Tensiunile din relațiile Ucrainei cu Polonia, Ungaria și România sunt în creștere, ceea ce ar putea duce la schimbări geopolitice grave”, relatează portalul rus Izvestia.
 
Părerea lui Putin despre Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin spunea în 2023 că Ucraina nu a existat 'în istoria omenirii' până la crearea sa de către Uniunea Sovietică, în 1922, una dintre principalele justificări ale Kremlinului pentru intervenția sa militară din țara vecină.

'Autoritățile sovietice au creat Uniunea Sovietică. Este un fapt bine cunoscut. Iar până atunci nu a existat nicio Ucraină în istoria omenirii', a declarat Putin în cursul unei întâlniri cu președintele Curții Constituționale, Valeri Zorkin.

Putin a subliniat că o parte a poporului rus a fost separată de restul statului din cauza unei 'nedreptăți istorice', referindu-se la dezmembrarea URSS în 15 state independente în 1991.

'Dar, cu toate acestea, ei nu au încetat niciodată să fie oamenii noștri', a spus el.
Este același argument pe care Putin îl repetă de ani de zile și pe care l-a prezentat în timpul unui discurs televizat istoric la 21 februarie 2022, cu trei zile înainte de declanșarea actualei campanii militare în Ucraina (discursul integral, disponibil aici).

Putin consideră că Kievul ar trebui să-i mulțumească fondatorului URSS, Vladimir Lenin, pentru că a permis crearea Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene.

URSS a fost creată în decembrie 1922 ca stat federal. Punctul 26 al tratatului de înființare a Uniunii Sovietice prevedea dreptul fiecărei republici de a părăsi liber uniunea, relatează Agerpres. Rușii și ucrainenii se aflau pe picior de egalitate.

Această opțiune a fost utilizată de mai multe republici pentru a rupe legăturile cu Kremlinul la sfârșitul anilor 1980, ceea ce a dus la destrămarea URSS.

Putin nu a ezitat să îl acuze pe Lenin că a pus o 'bombă atomică sub edificiul numit Rusia', care 'a explodat apoi' prin recunoașterea dreptului la autodeterminare a popoarelor.

Referirile lui Putin la România

Potrivit președintelui rus, există, de asemenea, ideea "returnării acelor teritorii care au fost luate Poloniei - trebuie spus direct - de către Stalin după cel de-al Doilea Război Mondial". "Suprafețe mari, suprafețe mari (au fost smulse) României, Ungariei", a spus Putin.

"Rusia a cedat Ucrainei și teritoriile sale istorice, dar în mod voluntar, pentru a crea un spațiu istoric cultural și umanitar unic și comun. Iar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost confiscate cu forța de la Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite.

Am renunțat de bună voie, pentru a fi împreună, la teritoriile istorice împreună cu populația - dar este adevărat că nimeni nu a întrebat populația, în timp ce acolo au fost anexate cu forța, ca urmare a războiului. Unii oameni, inclusiv cei din Ucraina, ar trebui să se gândească la asta.

Dar conducerea Bandera se gândește doar la banii care sunt ascunși în băncile occidentale - mă refer în primul rând la conducerea politică - iar activiștii Bandera sunt folosiți pentru a se servi pe ei înșiși celor care își controlează milioanele și miliardele în băncile occidentale, fără să se gândească la posibilele consecințe ale ceea ce se întâmplă astăzi", a conchis Putin cu o altă ocazie.