ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șeful Comitetului militar al NATO a declarat sâmbătă că Ucraina are dreptul legal și militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obține un avantaj de luptă – reflectând convingerile unui număr de aliați ai Statelor Unite – chiar dacă administrația Biden se opune să permită Kievului să facă acest lucru folosind arme fabricate în America, scrie AP, citat de News.ro.

„Fiecare națiune care este atacată are dreptul de a se apăra. Iar acest drept nu se oprește la granița propriei națiuni”, a declarat amiralul Rob Bauer, vorbind la încheierea reuniunii anuale a comitetului, la care a participat și generalul american CQ Brown, șeful Statului Major Întrunit.

Bauer, din Olanda, a adăugat, de asemenea, că națiunile au dreptul suveran de a pune limite armelor pe care le trimit în Ucraina. Însă, aflat alături de el la o conferință de presă, generalul-locotenent Karel Řehka, șeful Statului Major al forțelor armate cehe, a precizat că națiunea sa nu impune Kievului astfel de restricții privind armele.

„Credem că ucrainenii ar trebui să decidă singuri cum să o folosească”, a declarat Řehka.

Comentariile lor au fost făcute în timp ce președintele american Joe Biden analizează dacă să permită Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune furnizate de americani pentru a lovi adânc în Rusia. Și ele fac aluzie la diviziunile pe această temă.

Biden s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, după vizita din această săptămână la Kiev a diplomaților lor de top, care au fost supuși unor noi presiuni pentru a slăbi restricțiile privind armele. Oficiali americani familiarizați cu discuțiile au declarat că, în opinia lor, Starmer solicita aprobarea lui Biden pentru a permite Ucrainei să utilizeze rachete britanice Storm Shadow pentru lovituri extinse în Rusia.

Aprobarea lui Biden ar putea fi necesară deoarece componentele Storm Shadow sunt fabricate în SUA. Oficialii, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a împărtăși statutul conversațiilor private, au declarat că ei cred că Biden ar fi de acord, dar nu a fost anunțată încă nicio decizie.

Furnizarea de sprijin și instruire suplimentară pentru Ucraina a fost un subiect cheie la reuniunea șefilor NATO, dar nu era clar sâmbătă dacă dezbaterea privind restricțiile SUA a fost discutată.

Sâmbătă, ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov a susținut că SUA și-ar fi dat deja acordul ca Ucraina să folosească rachetele cu rază lungă de acțiune.