ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Polonia sprijină președinția României la Consiliul Uniunii Europene și este convinsă că România va reprezenta și statele din Europa Centrală și de Est, a declarat, miercuri, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, la o conferință de presă alături de omologul său român, Teodor Meleșcanu, anunță Agerpres.
 
Oficialul polonez a vorbit despre susținerea pe care țara sa intenționează să o acorde României, ca președinție a Consiliului Uniunii Europene.

„Polonia va sprijini președinția României în realizarea priorităților importante și bine determinate. Suntem convinși că prietenii din România vor răspunde acestor provocări foarte bine, ca un purtător de cuvânt al statelor din Europa de Est și Centrală, care sunt o parte integrantă a Europei", a subliniat Czaputowicz.

Acesta a primit din partea ministrului roman o copie digitalizată a 294 de dosare de arhivă, reprezentând "peste 100.000 de pagini care se referă la relațiile bilaterale, politica externă și internă a Poloniei, ajutorul acordat de România Poloniei după 1939, situația refugiaților polonezi din România, precum și exilul polonez din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial".

Potrivit sursei citate, Teodor Meleșcanu a evidențiat că România și Polonia au opinii asemănătoare cu privire la perspectiva europeană a Balcanilor de Vest.
"Am reafirmat angajamentul față de consolidarea politicii de extindere pe care o sprijină și România și Polonia, precum și viziunile noastre care coincid în mare măsură pe toate liniile de acțiune referitoare la parteneriatul estic, la sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova", a spus șeful diplomației române.

Jacek Czaputowicz a vorbit și despre parteneriatul transatlantic al României și al Poloniei.

"Asta ne unește pe noi, în politica externă, relația noastră cu Statele Unite și vedem aici un element strategic pentru securitatea acestei părți a lumii", a spus Czaputowicz.