ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul șef interimar al Ministerului Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a anunțat joi seară pe contul lui de social media punerea în dezbatere publică a unui proiect de lege inițiat de MAI și care aduce modificări privitoare la căutarea și localizarea persoanele dispărute, în special a celor aflate în pericol iminent. În cursul aceleiași zile, în calitatea lui de vicepremier pentru parteneriate strategice, Mihai Fifor s-a întâlnit la sediul Guvernului cu ambasadorul SUA și cu ambasadorul Japoniei.

„Schimbările de care avem nevoie pentru a combate criminalitatea au la bază și modificări ale legii.

Astfel, așa cum am promis, în domeniul situațiilor de urgență care implică persoane dispărute, Ministerul a supus în seara aceasta dezbaterii publice un proiect de lege care poate fi consultat pe site-ul MAI.

Este o inițiativă la care toți românii au dreptul să contribuie și îi îndemn să o facă. Avem nevoie de consens pe aceste măsuri, avem nevoie de implicarea tuturor pentru a îmbunătăți sistemul de acțiune al MAI, pentru ca românii să fie și să se știe în siguranță.

Proiectul inițiat de MAI aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informații că sunt în pericol iminent.

Cu respectarea drepturilor prevăzute de Constituție, proiectul prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare, specifice până în prezent doar procesului penal, pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate.

De asemenea, proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracțiuni de răpire) contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Special pentru găsirea copiilor, se introduce sistemul telefonic call-center „Dispariție minor”, care va asigura preluarea de urgență a apelurilor - inclusiv a unor fotografii - și declanșarea procedurilor de căutare imediat de către organele de poliție competente. Apelurile de dispariție copil făcute la 112 se vor redirecționa către acest call-center.

De asemenea, vor fi înființate în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române unități cu personal specializat în cazuri de persoane dispărute.

Pentru situații în care există suspiciuni de răpire a copilului se simplifică activarea mecanismului „Alertă răpire copil”, un mecanism deja existent care asigură popularizarea anunțului de posibilă răpire, prin persoane juridice partenere și prin mass-media.

Proiectul de lege poate fi consultat pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne. Vă invit ca, în toată perioada cât proiectul se află în transparență, să trimiteți propuneri și sugestii pentru îmbunătățirea acestor măsuri care urmează a fi transpuse în lege”, a transmis joi pe Facebook Mihai Fifor.

„Am avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Hans Klemm, la sediul Guvernului României. A fost o excelentă oportunitate de a aborda teme de actualitate aflate pe agenda bilaterală, cu accent pe oportunități concrete de dezvoltare a profilului Parteneriatului Strategic cu SUA.

În domeniul securității, a fost evidențiată cooperarea intensificată dintre România și SUA, inclusiv din perspectiva consolidării flancului estic al NATO și al continuării angajamentului pentru stabilitatea regiunii Mării Negre.

Cu acest prilej, am reiterat dorința Guvernului României de a aprofunda, de asemenea, componenta comercială a Parteneriatului Strategic, inclusiv din perspectiva dezvoltării proiectelor de investiții ale companiilor americane în economia românească”, anunța în cursul zilei de joi vicepremierul pentru parteneriate strategice, Mihai Fifor, pe contul său de Facebook.

Într-o postare ulterioară, acesta oferea detalii despre o a doua întâlnire, cu Ambasadorul Japoniei.

„În cadrul întrevederii cu domnul Hitoshi Noda, ambasadorul Japoniei la București, principalul subiect de pe agenda de discuții a fost proiectul Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, o inițiativă lansată în ianuarie 2018.

În acest sens, a fost evidențiată importanța anului 2021, având în vedere împlinirea a 100 de ani de relații diplomatice, ceea ce constituie un excelent prilej de a ridica cooperarea dintre cele două state la nivelul unui parteneriat strategic.

Cu această ocazie, am abordat de asemenea oportunități de cooperare în domenii diverse precum securitate, energie, comerț și infrastructură. Intrarea în vigoare la 1 februarie 2019 a Acordului dintre Uniunea Europeană și Japonia, în domeniul economic, creează cadrul unei colaborări intensificate, inclusiv la nivelul mediului de afaceri din România”, informa joi Mihai Fifor pe contul său de social media.

La finalul zilei, acesta anunța punerea în dezbatere publică a unui proiect inițiat de MAI vizând modificări legislative asupra modului de căutare și localizare a persoanelor dispărute, în special a celor aflate în pericol iminent, precum și introducerea sistemul telefonic call-center „Dispariție minor” și simplificara activării mecanismului „Alertă răpire copil”. Ministrul Mihai Fifor îi invită pe toți cei interesați să trimită propuneri și sugestii pentru îmbunătățirea măsurilor ce urmează să fie transpuse în lege.