ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un seminar online pe tema impactului crizei coronavirus asupra Bisericilor a fost organizat miercuri, 24 iunie 2020, de Grupul de lucru al Partidului Popular European (PPE) privind Dialogul intercultural și religios. În cadrul dezbaterii au fost reprezentate cele trei confesiuni creștine majore din Europa: ortodoxă, romano-catolică și protestantă, informează Agenția de Știri Basilica

György Hölvényi, membru în Parlamentul European (PE), co-președinte al Grupului de lucru al PPE privind Dialogul intercultural și religios, a deschis evenimentul de miercuri. El a subliniat atât impactul uriaș al pandemiei asupra vieții comunităților religioase, cât și contribuția lor semnificativă la depășirea crizei.

Din partea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU), a luat cuvântul secretarul general al acestuia, pr. George Vâlcu. El a ridicat întrebări despre restricțiile impuse comunităților religioase din statele U.E., proporționalitatea acestor măsuri, sfera lor de aplicare, natura lor discriminatorie în raport cu alți actori sociali.

„Cum anume determină statul care activități sunt esențiale pentru societate și care nu? Are statul autoritatea de a decide asupra acestei chestiuni pentru toți cetățenii săi? Și, atunci când statul decide că religia nu este esențială pentru viața cuiva, nu cumva statul devine organ al unei abordări seculariste asupra vieții și societății în detrimentul uneia religioase? Nu aceasta este exact versiunea opusă a pericolului de care secularismul însuși declară că vrea să ne protejeze, adică acordarea altcuiva a dreptului meu de a decide ce să cred?”, a întrebat pr. George Vâlcu.

Preotul român a solicitat o reevaluare serioasă a situației epidemiologice, urmărind atingerea unui echilibru optim între limitarea prejudiciului produs de virus și vătămarea cauzată de măsurile destinate să-l oprească. El a semnalat că acest lucru trebuie făcut ținând cont de perspectiva creștină, care subliniază valoarea unică și neprețuită a fiecărei vieți omenești, de la concepție până la moarte. 

Totodată, secretarul CROCEU a subliniat atitudinea prudentă și responsabilă pe care Biserica Ortodoxă a arătat-o în perioada pandemiei. Declarația părintelui Vâlcu poate fi citită integral în limba engleză.

La seminarul online au susținut prezentări și pr. Manuel Barrios Prieto, reprezentant al Comisiei Conferințelor Episcopale Romano-Catolice din Uniunea Europeană (COMECE), și dr. Jørgen Skov Sørensen, reprezentant al Conferinței Bisericilor Europene (CEC).
 
Partidul Popular European este un partid transnațional de centru-dreapta, din componența căruia fac parte următoarele partide din România: Partidul Național Liberal (PNL), Partidul Mișcarea Populară (PMP), Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD) și Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR).