ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O dezbatere privind criza demografică din România care a avut loc joi la București a avut drept concluzie că aceasta ar trebui să fie „prioritatea zero a statului și a partidelor”, în condițiile în care 3,5 milioane din românii de vârstă fertilă sunt în afara țării, unde procentul naște­rilor este mai mare decât în țară, iar România pierde zilnic 200 de locuitori.

„România pierde zilnic 200 de locuitori, având mai bine de jumătate din populația activă în afara grani­țelor”, a spus europarlamentarul Cătălin Ivan, cel care a inițiat dezbaterea de joi, 7 martie 2019, intitulată „Viitorul României și criza demografică în Uniunea Europeană”, potrivit basilica.ro.

Numărul românilor rezidenți în interiorul granițelor se reduce considerabil de la un an la altul, statisticile înregistrând numai în 2018 o reducere de 120.000 de persoane, adică populația ce ar putea forma un oraș. Peste 70% din această cifră este cauzată de numărul redus de nașteri, restul fiind români care au plecat peste hotare.

Și în Europa situația demografică este negativă. În 70% din gos­podării nu există nici un copil, iar în 15% este doar unul, arată raportul „Evolu­ția Familiei în Europa” (2018) al Institutului pentru Politici Familiale.

În Anul Centenar România a atins un „indicator de lichidare a populației”

Prezent la București la dezbaterea de joi, Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al Institutului Național de Statistică (INS), a avertizat că în Anul Centenar România a atins un „indicator de lichidare a populației”: românii de peste 65 de ani sunt mai numeroși decât cei sub 14 ani.

Vladimir Alexandrescu a spus că una din tendințele manifestate în prezent este apariția vârstei a patra, adică cei peste 80 de ani, și că speranța de viață va fi și mai mare în perioada următoare, respectiv de 100 de ani. Iar acești oameni vor trebui susținuți de eforturile celor tineri care devin tot mai puțini.

Purtătorul de cuvânt al INS a mai arătat că 3,5 milioane din românii de vârstă fertilă sunt în afara țării, unde procentul naște­rilor este mai mare decât în țară.

Soluții: încurajarea nașterilor, dezvoltare durabilă, sprijinirea familiei
Actrița Ioana Picoș a amintit că în Europa au loc anual un milion de avorturi. Numai în spitalele de stat din România se fac 500 de avorturi la fiecare o mie de nașteri.

„Avorturile și cancerul sunt principala cauză a mortalității în Europa. Oare nu subestimăm rolul avortului în scăderea natalității?”, s-a întrebat Ioana Picoș potrivit Ziarului Lumina.

La dezbatere a fost prezentat un model de sprijin. Roxana-Andreea Marin, de la Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, a enumerat ajutoarele oferite familiilor și copiilor din Capitală. Printre acestea, voucherul de servicii medicale pentru gravide și stimulentul financiar de 2.500 de lei la naștere.

Sergiu Octavian Stan, expert în dezvoltare durabilă și lector la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, a discutat aspectele economice ale scăderii populației, explicând core­la­ția dintre puterea demografică și produsul intern brut: oamenii sunt producători de bunăstare, nu doar consumatori de resurse. De exemplu, întreaga contribuție la pensii merge la plățile din prezent. „Singurul care poate plăti pe viitor este copilul care se naște”, a spus el.

Pe tărâm cultural, Corina Bistriceanu Pantelimon, sociolog, lector la Universitatea „Spiru Haret” din București, a pledat pentru revalorizarea rolurilor „tra­di­ționale” din familie: femeia ca mamă și bărbatul ca tată.

Nu sunt „stereotipuri” culturale schim­bătoare. Ele au cores­pon­dență în biologie, iar o gândire care opune natura și cultura este falsă, spune ea: „Aceste roluri sunt deopotrivă naturale și culturale”.

Eliza-Maria Cloțea, președintele Asociației Studenți pentru Viață, a sugerat măsuri de consiliere și asistență socială pentru gravide și legalizarea începerii adopției din timpul sarcinii, ca în SUA și Marea Britanie.