ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a primit, marți de la ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, una dintre cele mai importante distincții ale Americii, scrie Q Magazine.
 
Gestul este un mesaj căre președintele Klaus Iohannis care în aceste zile trebuie să desemneze candidatul pentru funcția de prim ministru, iar decorarea lui Ciucă pare să sugereze că opțiunea SUA este evidentă.

Conform unui comunicat transmis de Guvernul României, generalul (r) Nicolae Ciucă, va participa marți, 15 decembrie, la ora 12.30, la Ambasada Statelor Unite unde i se va decerna Legiunea de Merit (în grad de ofițer). Distncția îi este acordată „pentru recunoașterea meritelor din timpul desfășurării activității de șef al Statului Major al Apărării, din perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019.”
 
După cum se știe, relația privilegiată pe care Nicolae Ciucă o are cu establishement-ul din Statele Unite a fost confirmată de-a lungul timpului, fiind singurul oficial român primit, în timpul pandemiei, în America.

La 8 septembrie, în timpul vizitei sale la Pentagon, Nicolae Ciucă, în calitate de ministru al Apărării a semnat împreună cu secretarul Apărării al SUA, Mark T. Esper. „Foaia de parcurs dedicată cooperării la nivelul apărării, pentru perioada 2020-2030”.
   



Documentul avansează prioritățile strategice privind consolidarea cooperării la Marea Neagră, rotația continuă a forțelor SUA în România, întărirea eforturilor în domeniul securității cibernetice, rezilienței, respectiv asistența SUA pentru îndeplinirea țintelor de capabilități aliate și modernizarea forțelor armate.
 
Potrivit mai multor surse convergente, Nicolae Ciucă este preferat de Klaus Iohannis pentru funcția de prim ministru, însă varianta nu pare a fi agreată nici de liberali și nici de usriști, care consideră, pe de-o parte că Ciucă este un outsider pentru PNL, iar aducerea sa în fruntea Executivului ar echivala cu o militarizare a țării.