ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Formularul 088 "Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”, pe care firmele care solicită înregistrarea în scopuri de TVA trebuie să-l depună, este interpretat de senatorul PNL Cristian Bodea drept un instrument prin care un agent ANAF poate închide, după bunul plac, afacerea oricui.

"De la începutul anului, ANAF trimite firmelor notificări pentru reînregistrarea în scopuri de TVA, în cazul în care au avut în 2015 schimbări de administratori/asociați sau de sediu social. Este vorba despre deja celebrul formular 088, prin care trebuie să justifici "intenția și capacitatea de a efectua activitate economică", completat până acum la înființarea unei firme, dar care se cere din 2016 și la schimbarea administratorilor / asociaților, la schimbarea sediului social și la depășirea plafonului de 220.000 lei. Justificat de oficialii ANAF prin necesitatea acestuia în lupta contra evaziunii fiscale, în fapt formularul 088 aproape blochează un startup să poată deduce TVA. Companiile trebuie să răspundă unui set de 20 de întrebări, trebuie să aducă acte doveditoare de studii ale acționarilor, trebuie să declare venituri din alte surse (inclusiv acționarii străini, cu venituri din afara țării, o practică neobișnuită și invazivă) și, la final, un angajat de la Finanțe stabilește dacă cererea aplicantului se acceptă sau este respinsă", spune senatorul într-o interpelare adresată ministrului de Finanțe, conform striripesurse.ro.
 
La 6 ianuarie 2016, ANAF a publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului si continutului formularului 088 - "Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii de a desfasura activitati economice care implica operatiuni din sfera TVA".  Formularul 088, care are ca scop analizarea si evaluarea intentiei si capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice ce implica operatiuni din sfera TVA, cuprinde un set de 20 de intrebari - criterii la care firmele trebuie sa raspunda:
 
Articolul integral poate fi citit AICI.