ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 14:45 Daniel Zamfir l-a atacat pe Mugur Isărescu, după anunțul BNR cu privire la noul indice de referință pentru creditele consumatorilor, care înlocuiește ROBOR și este 2,36 pentru trimestrul IV 2018. Senatorul ALDE l-a întrebat retoric pe guvernatorul Băncii Naționale „a avut dreptate inginerul?”.

„O primă victorie! Noul indice care va înlocui ROBOR în funcție de care se vor calcula ratele românilor cu credite în lei a scăzut cu 1% ! Poate că acum nu e semnificativ, dar e corect, e transparent! Și pentru că e transparent și nu mai poate suna Cinteza de la BNR sa amenințe, sunt sigur că pe termen mediu și lung va scădea și mai mult când piața își va regla mecanismul”, a scris Daniel Zamfir, joi pe Facebook, potrivit Mediafax.

Președintele Comisiei economice a Senatului a adăugat că noul indice trebuie să se aplice și creditelor în derulare, precizând că ALDE va avea un amendament în acest sens în Parlament.
 
În mod categoric, trebuie că noul indice sa se aplice și creditelor în derulare, amendament pe care ALDE îl va susține în Camera Deputaților! Asta înseamnă dreptate până la capăt!”, a completat Zamfir.

Senatorul ALDE și-a încheiat postarea cu un post scriptum: „Cum e, domnule guvernator, chiar așa? A avut dreptate inginerul? Puțină rușinică, așa, după toate jignirile cu care m-ați blagoslovit, toți cei de la BNR, aveți?”.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36 pentru trimestrul IV 2018, a informat, joi, Banca Națională a României.

IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic). Noul indice înlocuiește ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.
 
Știrea inițială
 
Banca Națională a României publică joi, la ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019, scrie Mediafax.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR, în secțiunea bnr.ro/Info-financiar-5371.aspx.