ACTUALIZARE 14:45 Daniel Zamfir l-a atacat pe Mugur Isărescu, după anunțul BNR cu privire la noul indice de referință pentru creditele consumatorilor, care înlocuiește ROBOR și este 2,36 pentru trimestrul IV 2018. Senatorul ALDE l-a întrebat retoric pe guvernatorul Băncii Naționale „a avut dreptate inginerul?”.

„O primă victorie! Noul indice care va înlocui ROBOR în funcție de care se vor calcula ratele românilor cu credite în lei a scăzut cu 1% ! Poate că acum nu e semnificativ, dar e corect, e transparent! Și pentru că e transparent și nu mai poate suna Cinteza de la BNR sa amenințe, sunt sigur că pe termen mediu și lung va scădea și mai mult când piața își va regla mecanismul”, a scris Daniel Zamfir, joi pe Facebook, potrivit Mediafax.

Președintele Comisiei economice a Senatului a adăugat că noul indice trebuie să se aplice și creditelor în derulare, precizând că ALDE va avea un amendament în acest sens în Parlament.
 
În mod categoric, trebuie că noul indice sa se aplice și creditelor în derulare, amendament pe care ALDE îl va susține în Camera Deputaților! Asta înseamnă dreptate până la capăt!”, a completat Zamfir.

Senatorul ALDE și-a încheiat postarea cu un post scriptum: „Cum e, domnule guvernator, chiar așa? A avut dreptate inginerul? Puțină rușinică, așa, după toate jignirile cu care m-ați blagoslovit, toți cei de la BNR, aveți?”.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 2,36 pentru trimestrul IV 2018, a informat, joi, Banca Națională a României.

IRCC se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic). Noul indice înlocuiește ROBOR la stabilirea dobânzilor plătite la creditele acordate consumatorilor.
 
Știrea inițială
 
Banca Națională a României publică joi, la ora 11.00, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), reglementat prin art.II și III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019, scrie Mediafax.

Metodologia de calcul și politica de publicare sunt prezentate în Regulile privind calcularea și publicarea indicelui zilnic și a indicelui de referință trimestrial (denumit indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC) reglementați de OUG nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, care se vor publica pe website-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR, în secțiunea bnr.ro/Info-financiar-5371.aspx.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews