Senatorul Andrei Dîrlău, interpelare către ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu: ”A devenit România colonia Franței?”. Ce a căutat ambasadorul francez Nicolas Warnery la Președintele CCR, Marian Enache?

INTERPELARE PARLAMENTARĂ
Adresată: EXCELENȚEI SALE Domnul Emil Hurezeanu
Ministrul Afacerilor Externe
De către: Domnul Senator Andrei Emil Dîrlău
Circumscripția electorală: 1 Alba
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Obiectul ÎNTREBĂRII: Ingerințele Franței în procesul electoral din România.
E România colonia Franței?
Stimate Domnule Ministru,
Miercuri 5 martie 2025 E.S. Dl. Nicolas Warnery, Ambasadorul Franței în România (FOTO), a efectuat o vizită la Curtea Constituțională a României, unde a avut o întrevedere cu dl. Marian Enache, Președintele CCR.
Convorbirile au inclus și un schimb de idei pe teme de interes juridic.
Comunicatul de presă emis cu acest prilej menționează că E.S. Dl. Nicolas Warnery „a adresat un mesaj de susținere și solidaritate față de CCR în apărarea statului de drept, democrației și valorilor constituționale occidentale. Dl. Ambasador a exprimat susținerea și împărtășirea valorilor comune ale constituționalismului, ca parte integrantă din patrimoniul juridic al francofoniei și al celorlalte sisteme de drept care implementează valorile civilizației constituționale.”
La rândul său, dl. Marian Enache a spus că „este necesar să se edicteze, la nivelul statelor naționale și al UE, un set de reglementări juridice pentru disciplinarea, transparentizarea și controlul democratic al noilor sisteme și dispozitive informaționale în scopul prevenirii încălcării drepturilor și libertăților. În absența acestor reglementări, riscurile potențiale ale inteligenței artificiale pot avea un impact major pentru stabilitatea guvernării, protecția suveranității și securității statelor, și în sfera drepturilor omului.”
Această vizită constituie o implicare directă a Domnului Ambasador în funcționarea unei instituții-cheie din România, mai ales în momentul crucial când CCR joacă un rol esențial în alegerile prezidențiale. Și referirile la reglementarea internetului și sistemelor online ating un domeniucritic ce nu are de ce să caute într-o discuție cu ambasadorul Franței într-un moment ce vine după ce CCR a anulat alegerile din România tocmai invocând motivul unei așa-zise manipulări în mediul online.
Vizita a reprezentat o încălcare clară a Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice dintre statele semnatare (art 41: Personalul diplomatic are datoria de a nu se amesteca în treburile interne ale statului unde este acreditat).
Este evident că această vizită are loc ca o continuare a declarațiilor Domnului Președinte Emmanuel Macron privind „amenințarea rusă și amestecul Rusiei în alegerile din R. Moldova și România”. Adresându-se poporului francez, pe 5 martie 2025 președintele Franței a afirmat că „amenințarea rusă ne afectează pe toți. Rusia lui Putin manipulează alegerile în România și Moldova”, adăugând că Statele Unite, aliatul nostru, și-au schimbat poziția privind acest război, sprijinind mai puțin Ucraina”.
Amenințarea rusă afectează țările din Europa”, a declarat el, exemplificând cu acțiuni ostile ale Rusiei, printre care și manipularea alegerilor din România: „Rusia a transformat conflictul ucrainean într-un conflict global. Rusia președintelui Putin manipulează alegerile din România și Moldova". „Această agresiune pare să nu cunoască frontiere.”
Observăm în această abordare diplomatică a Franței privind România o simplă preluare și reiterare a narațiunii oficiale de la București privind alegerile prezidențiale din 2024, fără ca aceasta să fie susținută de probe concrete, solide și transparente. Această reiterare repetitivă are loc prin asocierea continuă a României și Republicii Moldova cu cuvinte-cheie precum „amenințarea rusă, manipularea alegerilor, agresiune transfrontalieră, incertitudine politică”. Dincolo de impactul indirect și nedorit al imaginii diplomatice a României, „grija” manifestată de Republica Franceză, inclusiv la cel mai înalt nivel s-a transformat într-un amestec direct în afacerile interne ale României.
Nu este prima ingerință a președintelui Franței în procesul electoral din România. În decembrie 2024 președintele Emmanuel Macron o susținea public, în mod deschis pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale.
„Rezultatul acestui scrutin este important nu doar pentru România, ci și pentru întreaga Europă. Mă bucur să-ți ofer sprijinul în această campanie. Cred că miza este viitorul României, dar alegerile sunt importante și pentru Europa”, i-a spus atunci președintele Macron Elenei Lasconi. Candidata USR i-a mulțumit președintelui Emmanuel Macron „pentru convorbirea deschisă, încurajări și susținerea oferită”.
Îl mai putem cita șipe ex-comisarul european Thierry Breton, tot din Franța.
Vorbind despre anularea alegerilor, Breton spunea: „Am făcut-o în România și o vom face și în Germania dacă va fi nevoie”. Era o confirmare explicită a imixtiunii Uniunii Europene în procesul electoral dintr-un Stat Membru UE – România.
Toate aceste imixtiuni sunt violări ale principiilor dreptului internațional privind neamestecul în treburile interne, dar și ale principiilor democratice ce stau la baza Tratatelor Uniunii Europene.
Având în vedere cele de mai sus:
1. V-a înștiințat E.S. Dl. Ambasador Warnery în prealabil privind intenția de a efectua respectiva vizită la CCR și agenda sau temele de discuție? Dacă nu, de ce nu l-ați chemat pe E.S. Dl. Ambasador Warnery imediat după efectuarea vizitei pentru a-l întreba de ce nu a respectat cutumele diplomatice?
2. Ați avut o discuție cu omologul Dumneavoastră Ministrul Europei și Afacerilor Externe al Franței pe tema respectivei transgresiuni a regulilor diplomatice uzuale?
3. Cum explicați lipsa Dumneavoastră de reacție publică în urma acestui incident regretabil, dar și după repetatele imixtiuni ale Președintelui Franței în procesul electoral din România, prin declarații ce au devenit de notorietate globală? A devenit România colonia Franței?
Solicit răspuns scris în termen de 15 zile, conform Art. 179 din Regulamentul Senatului României.
Vă mulțumesc!
Cu aleasă considerație,
Senator Andrei Emil Dîrlău
Membru al Comisiei pentru Politică Externă
Secretar al Comisiei pentru Afaceri Europene
12.03.2025
Notă: Având în vedere că parlamentarii AUR sunt în grevă de protest am ales această formă publică de exprimare a interpelării noastre.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)