Senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru Celebrarea Centenarului Marii Uniri, a declarat că singurul obiectiv realist în 2018, la nivel de proiect major, este Catedrala națională și i-a îndemnat pe toți cei convinși de importanța proiectului să doneze cel puțin 2 euro, scrie Agerpres.

„Comisia are responsabilitatea de a da coerență demersurilor, în primul rând guvernamentale, pentru acest obiectiv major. Avem multe inițiative la nivel public sau privat. Această comisie trebuie să aducă în jurul mesei pe toți cei ce vor să fie parte a proiectului Centenar. Acest proiect nu este un sac în care statul pune un buget și cineva vine să cheltuiască. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce putem face pentru acest proiect. Centenarul este despre trecut, prezent și viitor (...) La nivel de proiect major, singurul obiectiv realist în acest an este Catedrala națională”, a spus Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.

El susține că acest obiectiv trebuie realizat pentru a nu avea „o problemă de conștiință și de istorie”.

„Dacă nu o să avem grijă ca acest obiectiv să fie finalizat, cred că o să avem o problemă de conștiință și de istorie până la urmă. Catedrala nu este proiectul patriarhului Daniel (...) Este proiectul lui Carol I. După Războiul de Independență a apărut ideea unei catedrale. Sunt aproape 140 de ani de când Carol I a emis o lege privind Catedrala națională. Cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă putem face ceva pentru acest obiectiv național. Să facem o donație de 2 euro (...) Să nu lăsăm să treacă istoria pe lângă noi fără să facem nimic pentru ea”, a adăugat Cazanciuc.

Potrivit acestuia, Catedrala „nu e doar un proiect al Bisericii, ci un proiect al poporului român”.

„Acolo vor fi multe funcțiuni cu caracter social. Sunt absolut convins că atunci când va fi finalizat la 1 decembrie anul acesta să mergem cu bucurie și să fim mândri că am făcut o donație de 2 euro sau am vorbit de bine acest proiect. De hulit este foarte ușor, haideți să și construim ceva și cred că anul acesta e o șansă chiar istorică pentru poporul român. (...) Să avem măcar o dată în acest an încredere în noi, să nu mai fim atât de suspicioși că întotdeauna se ascunde ceva în spatele unui proiect. Sunt oameni care vor să construiască pentru această țară pur și simplu”, a arătat Cazanciuc.

El a precizat că a donat bani pentru catedrală și i-a încurajat pe oameni să facă la fel.

„Toți trebuie să facem acest lucru. Nu trebuie să facem un gest formal, să spunem: M-am împăcat cu Dumnezeu, am făcut o donație de 2 euro pentru catedrală'. Trebuie să fim conștienți că e un proiect al nostru și atunci să facem donația. Dacă nu suntem conștienți că proiectul este al nostru, atunci putem să facem o donație în altă parte. Dar măcar să fim deschiși să înțelegem că este un proiect național, nu doar al bisericii”, a conchis Cazanciuc. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews