ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru al Comisiei parlamentare speciale pentru Celebrarea Centenarului Marii Uniri, a declarat că singurul obiectiv realist în 2018, la nivel de proiect major, este Catedrala națională și i-a îndemnat pe toți cei convinși de importanța proiectului să doneze cel puțin 2 euro, scrie Agerpres.

„Comisia are responsabilitatea de a da coerență demersurilor, în primul rând guvernamentale, pentru acest obiectiv major. Avem multe inițiative la nivel public sau privat. Această comisie trebuie să aducă în jurul mesei pe toți cei ce vor să fie parte a proiectului Centenar. Acest proiect nu este un sac în care statul pune un buget și cineva vine să cheltuiască. Fiecare dintre noi trebuie să se gândească ce putem face pentru acest proiect. Centenarul este despre trecut, prezent și viitor (...) La nivel de proiect major, singurul obiectiv realist în acest an este Catedrala națională”, a spus Robert Cazanciuc, potrivit Agerpres.

El susține că acest obiectiv trebuie realizat pentru a nu avea „o problemă de conștiință și de istorie”.

„Dacă nu o să avem grijă ca acest obiectiv să fie finalizat, cred că o să avem o problemă de conștiință și de istorie până la urmă. Catedrala nu este proiectul patriarhului Daniel (...) Este proiectul lui Carol I. După Războiul de Independență a apărut ideea unei catedrale. Sunt aproape 140 de ani de când Carol I a emis o lege privind Catedrala națională. Cred că e momentul ca fiecare dintre noi să ne întrebăm dacă putem face ceva pentru acest obiectiv național. Să facem o donație de 2 euro (...) Să nu lăsăm să treacă istoria pe lângă noi fără să facem nimic pentru ea”, a adăugat Cazanciuc.

Potrivit acestuia, Catedrala „nu e doar un proiect al Bisericii, ci un proiect al poporului român”.

„Acolo vor fi multe funcțiuni cu caracter social. Sunt absolut convins că atunci când va fi finalizat la 1 decembrie anul acesta să mergem cu bucurie și să fim mândri că am făcut o donație de 2 euro sau am vorbit de bine acest proiect. De hulit este foarte ușor, haideți să și construim ceva și cred că anul acesta e o șansă chiar istorică pentru poporul român. (...) Să avem măcar o dată în acest an încredere în noi, să nu mai fim atât de suspicioși că întotdeauna se ascunde ceva în spatele unui proiect. Sunt oameni care vor să construiască pentru această țară pur și simplu”, a arătat Cazanciuc.

El a precizat că a donat bani pentru catedrală și i-a încurajat pe oameni să facă la fel.

„Toți trebuie să facem acest lucru. Nu trebuie să facem un gest formal, să spunem: M-am împăcat cu Dumnezeu, am făcut o donație de 2 euro pentru catedrală'. Trebuie să fim conștienți că e un proiect al nostru și atunci să facem donația. Dacă nu suntem conștienți că proiectul este al nostru, atunci putem să facem o donație în altă parte. Dar măcar să fim deschiși să înțelegem că este un proiect național, nu doar al bisericii”, a conchis Cazanciuc.